10 Tips Penting Buat Bisnes Online Dari Rumah Dengan Berjaya

0 137

Masa kini ramai tercari-cari tips buat bisnes online dari rumah dengan berjaya.

Pelajar, fresh grad yang belum dapat kerja dan suri rumah antara golongan yang biasa berbisnes dari rumah.

Business dari Rumah
Sumber : III

Dengan taraf hidup yang tinggi sekarang ini, ambillah langkah bijak dalam mencari peluang buat bisnes online yang boleh menampung perbelanjaan kita.

Jom saya kongsikan beberapa tips berguna sebagai panduan dan idea bagi pemula atau yang nak perkemaskan asas sebagai peniaga online.

Antara idea bisnes online dari rumah yang korang boleh cuba :

Bisnes Makanan (Bakeri, Frozen food)

Jual Produk Orang Lain (Tudung, Supplement)

Menawarkan Servis (Copywriting, Graphic Design, Home-tuition)

Buat Duit Dengan Shopee 

Buat Duit Dengan Ebay-(Jana Pendapatan dalam matawang USD)

Bisnes dari rumah kalau kena cara dan tekniknya, memang boleh buat income lumayan.

Rahsia Tips Penting Buat Bisnes Online Dari Rumah Dengan Berjaya 

1. Pilih nama bisnes yang mudah disebut dan diingat

Jika lebih mudah disebut dan diingat menjadikan brand kita lebih menyerlah.

Malah, senang nak setup logo, URL, branding bila dikongsikan ke media sosial.

Hmm… adakah nama bisnes korang mudah dieja dan ditaip?

2. Tips Penting Bisnes Online dari Rumah – Asah skill untuk bisnes yang dipilih

Mempunyai banyak skill sangat penting supaya kita boleh bertahan lama dalam bisnes. 

Tambah-tambah bekerja dari rumah, skill pengurusan priority, masa, merancang, pendokumentasian sangat penting ye.

Bukan tu je, skill berkaitan Emotional Intelligence pun penting. Contoh korang buat bisnes home-tuition, jadi mesti ada human skill macam energy yang tinggi, peramah dan bagus berkomunikasi.

Oleh itu, korang perlu sentiasa upgrade diri dengan ilmu supaya dapat praktik skill dalam bisnes.

3. Tips Penting Bisnes Online dari Rumah – Buat research pasal produk dan target audience

Nak buat sale, tidak boleh tidak korang MESTI study, buat kajian dan eksperimen berkali-kali. 

Samada bisnes korang berkaitan produk atau servis, dua-dua perlu buat kajian.

Mesti well-researched pasal details, kelebihan, manfaat supaya korang tahu nak jual kepada siapa.

Ok contohnya korang jual pes sambal serbaguna, antara info korang mesti tahu:

Ciri-ciri: Cecair pekat hasil dari rempah ratus, bawang, cili.

Kelebihan: Semua bahan pes telah digiling rapi dan siap ditumis. 

Manfaat: Membantu mempercepat ibu-ibu memasak di dapur.

Ha.. Jadi, korang kena kaji sendiri apakah info-info penting dan menarik pasal produk korang supaya senang nak buat kajian pelanggan pula. 

4. Tetapkan masa bekerja (Jangan malas!)

Kalau korang mahu bisnes online berjaya, jangan ambil ringan dengan masa. Masa itu emas.

Cari masa yang sesuai untuk bisnes online dan fokus pada bisnes itu sahaja. Elakkan gangguan yang boleh menjejaskan waktu produktif korang.

Yang penting, mesti work-life-balance juga ya!

5. Kongsikan tentang bisnes di media sosial secara konsisten

Posting korang mestilah konsisten dan ada value ye, supaya boleh create engagement dengan followers atau friends.

Malas sangat pun, upload jugak story dekat Facebook, Instagram dan Whatsapp.

6. Kukuhkan teknik pemasaran

Walaupun berniaga di atas talian nampak mudah, tetapi ia menjadi sukar jika banyak persaingan.

Jadi, mantapkan marketing korang. Pastikan poster dan copywriting produk sedap dilihat dan dibaca supaya pelanggan tertarik untuk membeli produk yang korang jual. 

Kalau korang menjual di media sosial, ukur keberkesanan posting melalui berapa “Like” dan “Comment” yang korang dapat. Jika jumlahnya sangat sedikit dan asyik dari orang yang sama, korang perlu tingkatkan ilmu marketing lagi. (Don’t give up!)

7. Buat bisnes yang kurang risiko

Risiko yang rendah bermakna meminimumkan kerugian. 

Kalau korang baru berbisnes, tak perlu susah payah untuk mencipta produk sendiri. Boleh mulakan dengan jadi dropshipper je. 

Korang tak perlu simpan stok dan ini sangat merendahkan risiko perniagaan korang. Korang jual produk yang sudah ada pengikutnya sendiri, tetapi guna platform korang sendiri. 

Kebanyakan sistem dropship tak memerlukan modal yang banyak untuk mulakan perniagaan, sebab hanya perlu mencari customer yang berminat untuk membeli produk yang korang jual.

8. Cipta ruang bekerja yang selesa

Walaupun beroperasi dari rumah, korang mesti mengambil serius terhadap bisnes korang dengan cara menyediakan ruang yang selesa. 

Pastikan ruang bekerja (dan keseluruhan rumah) bersih, teratur dan berada dalam keadaan terbaik dimana ia mempunyai ruang yang cukup untuk bekerja.

Persekitaran yang selesa penting supaya mood dan semangat kita naik. Barulah dapat buat bisnes online dengan motivasi tinggi!

9. Pilih bisnes yang korang minat

Lumrahnya, kalau kita buat perkara yang kita suka, kita akan lebih bersemangat dan tak akan berputus asa dengan cepat. 

Oleh itu, pilihlah bisnes yang korang suka supaya lebih seronok untuk bekerja dari rumah.

10. Buat kelainan dalam business

Ye, bisnes online memang kompetitif sebab persaingan sangat tinggi.

Tak kira siapapun pesaing korang, cara bersaing terbaik adalah dengan mencari sedikit kelainan yang boleh diberikan melalui bisnes korang.

Sebagai contoh, kalau korang buat bisnes bakeri, fikirkan cara bagaimana roti korang dapat dibezakan dengan roti pesaing baik dari segi saiz, warna, berat atau pembungkusan walaupun jenis yang sama.

Kesimpulan 

Tak peru fikir banyak dan lama untuk berbisnes online, buat je dulu dengan apa yang korang ada sekarang.

Semoga tips yang dikongsikan dapat membantu korang buat income lumayan sambil baring atas sofa!

All the best!

Nak Buat Duit Dengan

Share Post Yang Korang

Sedang Baca Ni?

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Cara Jual Barang Shopee Ke Overseas. Income 4-5 Angka Sebulan