Tips Jadi Peniaga Online Yang Berjaya Di Malaysia

0 74

Samada korang usahawan atau bakal usahawan, ada banyak tips untuk jadi peniaga online yang berjaya di Malaysia yang bagus diaplikasikan.

Tips Jadi Peniaga Online Yang Berjaya Di Malaysia
Sumber : WebChoice

Lebih-lebih lagi sejak pandemik Covid19, saya percaya ramai yang berjinak-jinak dengan bisnes online. Bukan sahaja pelajar yang mencari duit sampingan, suri rumah pun ramai yang terjebak jadi peniaga online juga kan.

Kita semua tahu menjadi usahawan online bukannya mudah. Memang perlu study dan tahu selok-belok bidang perniagaan yang bakal diceburi supaya bisnes berjaya.

Jom saya kongsikan beberapa tips berguna sebagai panduan dan idea bagi pemula atau yang nak perkemaskan asas sebagai peniaga online.

Rahsia Tips Jadi Peniaga Online Yang Berjaya Di Malaysia

1. Tentukan Niche Perniagaan

Tentukan Niche Perniagaan
Sumber : Forbes

Tentukan niche atau jenis perniagaan adalah step paling penting sebelum memulakan bisnes.

Niche bermaksud satu kumpulan yang lebih spesifik daripada sesuatu kumpulan yang besar untuk sesuatu produk atau servis. 

Bahasa mudahnya, niche ialah apa yang korang nak fokuskan.

Kalau korang belum ada idea nak ceburi niche apa, cuba mulakan dengan buat 10 senarai niche atau topik perniagaan yang korang nak ceburi berdasarkan minat dan pengetahuan dan sedia ada korang. 

Contoh niche termasuklah kesihatan, kecantikan, parenting, motivasi dan keagamaan.

Kalau korang dah ada niche untuk difokuskan, ia akan memudahkan korang untuk memilih produk untuk bisnes anda nanti.

Ok, kita ambil contoh telekung Siti Khadijah. Niche utama dia ialah pakaian solat, iaitu telekung untuk wanita Islam beribadah. 

Dan, sabun Lifebuoy. Niche yang dia jaga ialah rangkaian sabun antibakteria untuk mandi dan cucian tangan.

Atau, niche untuk laman web eBay pula adalah ‘kedai online yang ada segalanya’.

Jadi, pilihlah niche yang mempunyai banyak pelanggan berpotensi dan tinggi permintaan ye.

Buat bisnes online dari rumah dengan hanya jual barang Shopee ke overseas pun boleh jana 4-5 angka sebulan. Tengok di sini

2. Tips Jadi Peniaga Online Yang Berjaya – Pilih nama brand yang tepat dan long-term

Bila kita buat bisnes online, mestilah ada online platform juga untuk marketkan produk kita kan.

Contoh online platform termasuklah Facebook, Instagram, Telegram, Twitter, Blog dan banyak lagi. Kira platform ini dijadikan ‘kedai online’ lah, jadi mesti ada nama kedai kan. Ia jadi jenama atau branding pada kedai online korang.

Penjenaman atau branding memang sinonim dalam dunia perniagaan mahupun perseorangan. Kata mudahnya, kita labelkan sesuatu servis atau produk dengan cap tertentu. 

Lebih ringkas dan sempoi nama kedai online atau brand korang, lebih memudahkan customer berurusan. 

Seeloknya, nama yang dipilih hendaklah mudah diingat dan catchy ye, tak perlu complicated dan extravaganza sangat.

Kemudian, senang kalau nak create logo khas bersesuaian dengan nama brand korang yang mengambarkan identiti bisnes korang.

Jadi kalau korang pilih nama brand yang tepat dan long term, bila customer tengok je nama dan logo, customer dah tahu apa bisnes yang korang tawarkan. 

Maka mudahlah untuk mereka ingat bisnes korang, tak gitu?

3. Tawarkan kaedah pembayaran mudah

Sebagai seorang peniaga online, sediakan cara terbaik untuk memudahkan pelanggan membuat urusan pembelian.  

Pelbagaikan kaedah pembayaran atau payment option supaya urusan jual beli lebih mudah, cepat dan lancar. Antara payment option termasuklah melalui kad kredit, kad debit, online banking dan e-Wallet. 

Korang boleh juga gunakan kaedah COD untuk memudahkan pelanggan dapat barang dengan cepat.

4. Pilih servis penghantaran terbaik

Memilih courier service yang terbaik juga adalah salah satu dilema para peniaga online dan pemain industri e-commerce. 

Bergantung kepada geografi tempat, courier terbaik untuk pengeposan ke Sabah, Sarawak dan luar negara juga perlu diambil kira.

Lebih bagus, korang pilihlah courier service yang ada banyak cawangan. Hal ini supaya pengeposan barang lebih cepat dan kerap. So, customer pun happy

Jangan lupa buat perbandingan harga antara courier ye. 

Zaman sekarang mudah je. Banyak courier ada option same-day delivery, cash-on-delivery serta boleh pick-up item di rumah korang.

5. Tentukan platform marketing

Ok, tadi saya ada mention pasal online platform kan untuk marketkan produk korang. 

Ha, online platform juga disebutkan marketplace, di mana korang boleh jual di mana-mana platform sebagai kedai online korang. 

Tak terhad kepada media sosial macam FB & IG live ye. Dekat eBay, Shopee, dan WhatsApp pun boleh tau! 

Dunia serba digital kan, memang banyak platform jualan popular yang korang boleh try eksperimen.

Nak belajar buat bisnes di Shopee boleh refer di sini. Produk disediakan. Potensi incomen 4-5 angka sebulan

Kesimpulan 

Demikianlah beberapa tips yang boleh diaplikasikan untuk jadi peniaga online berjaya. 

Semoga dapat membantu korang meningkatkan mutu bisnes.

Paling penting, buat sampai jadi ye. Good luck!

Nak Buat Duit Dengan

Share Post Yang Korang

Sedang Baca Ni?

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Cara Jual Barang Shopee Ke Overseas. Income 4-5 Angka Sebulan