Belajar Cara Menjual Di Ebay – Langkah Demi Langkah

16 10,946

Ramai sangat nak nak buat bisnes ebay sekarang, tapi kebanyakan tak tau cara yang betul.

Dan sudahnya, bila buat, jadi separuh jalan. Sayang kan…

Nak tak kalau Sis Dila share kan teknik mudah ntuk buat bisnes 4-5 angka di ebay ni?

Dengan hanya jual barang-barang tempatan seperti barang dapur, barang farmasi dan barang keperluan harian kita dah boleh jana 4-5 angka di ebay.

Memang boleh laku ke?

Ebay adalah antara trusted e-commerce yang terawal. Setiap bulan berbillion trafik masuk ke ebay dari seluruh negara.

So bayangkan, kalau hanya 1% sahaja dari trafik tu, pergi ke kedai ebay kita…ha…memang makan tak habis dah.

Sebab itulah ramai dapat buat jualan dan jana pendapatan di platform antabangsa ini.

“Nak jual barang apa kat ebay ni”

Macam-macam jenis barang boleh dijual di ke warga Uncle Sam ini.

Contoh Barang Boleh Jual Di Ebay

Anda tengok lah sendiri, harga barang di Malaysia dan harga yang seller Malaysia jual dekat ebay.

Menarik kan!

Beli Di Shopee Jual Di Ebay

Kalo nak lagi untung, boleh beli barang-barang keperluan harian ini di Mydin atau kedai-kedai borong yang berkenaan.

Nak lagi senang, beli kat Shopee. Bila barang sampai, tukar packaging dan terus boleh post ke buyer ebay kita. Mudah!

Dropship Di Ebay

Bagi yang bekerja atau tak ada masa nak hantar barang sendiri, anda boleh gunakan kaedah dropship untuk menjual di ebay.

Ini adalah contoh dropship yang biasa digunakan oleh seller Malaysia yang berniaga jual barang di ebay :

Alibaba
AliExpress
ArtsNow

Sebelum berniaga di ebay, perkara paling penting sekali yang anda kena buat ialah, kira untung rugi sebelum letak barang di kedai maya kita ini.

Kelebihan Menjual Di Ebay

1-Tak Perlu Simpan Stok

Jika jual barangan keperluan rumah, sememamngnya kita boleh beli dengan mudah sahaja dari kedai atau pasaraya berhampiran.

Bila ada barang terjual, barulah kita beli dan poskan ke buyer kita di luar negara itu.

Mudah kan.

So, tak perlulah kita beli dahulu dan buat stok.

2- Masa lebih flexible dan bebas

Kebanyakan buyer ebay lebih selesa dengan baca penerangan pada description produk. Mereka memang dah biasa dan diajar macam tu.

Berbeza dengan rakyat Malaysia yang dah ada harga pun still tanya harga juga kan. Hehe

Dan jika minat, mereka terus klik pada button BUY IT NOW dan terus buat bayaran.

So tak perlulah nak berwhatsapp bagai seperti buat bisnes di Facebook itu lagi.

3-Trafik masuk secara percuma.

Market ebay sangat besar. Hampir seluruh negara. Dan setiap hari ada berjuta trafik masuk ke ebay.

Ebay akan bantu marketkan barang dalam kedai ebay anda tanpa perlu buat pengiklanan.

Jika anda buat, itu satu BONUS. Bertambah laju sale anda nanti.

4- Boleh buat bisnes part time

Bisnes di ebay sangat flexible dan ikut kesesuaian masa kita.

Ia sangat sesuai bagi yang bekerja, student dan surirumah yang tak ada masa nak fokus sepanjang hari pada ebay.

Hanya 2-3 jam sahaja sehari diperlukan untuk memastikan bisnes ebay lancar dan konsistent.

5-Profit dalam USD

Buat bisnes di ebay anda akan bermain dnegan USD. Setiap profit yang kita dapat perlu di darabkan dengan 4.

Katakanlah sehari dapat profit USD100. Bila convert ke Ringgit Malaysia, sudah dapat RM400.

Ha.. menarik kan.

Langkah Demi Langkah Menjual Di Ebay.

Ha..tengok gambar ni pun dah faham kan..

1- Kena daftar akaun ebay –

Ebay ini adalah platform – tempat kita menjual barang ke seluruh negara

2-Daftar akaun payoneer

Payoneer adalah bank online antarabngsa, untuk kita terima bayaran daripada pelanggan kita di ebay.

Selepas selesai buat pendaftaran, kena linkkan payoneer tadi dengan akaun ebay

3- Buat research

Ini merupakan langkah penting. Pemilihan produk yang betul dan dan ada demand boleh membantu mempercepatkan llagi kita dapat jualan

4- Buat listing

Ramai yang tanya apa itu listing.

Listing ini adalah proses untuk memasukkan barang atau pun produk ke dalam kedai ebay kita. Skill ini kena belajar, sebab ia agak teknikal dan perlukan ketelitian.

4- Tunggu sale masuk

Sepanjang Sis Dila berebay, sale suka masuk dalam pukul 11 malam ke atas., masa kita semua sedang tidur.

Bila bangun, tengok fon dah ada USD bersusun dalam Paypal. Seronok kan!

5- Uruskan penghantaran

Bila dah ada sale, uruskan prose penghantaran barang ke buyer ebay kita tadi.

Untuk akaun baru, duit bayaran dari buyer akan di hold selama 21 hari. Duit itu akan release selepas buyer terima barang atau selepas 21 hari.

Nampak mudah sahaja kan?

Iye, semuanya akan jadi mudah jika anda sudah ada ilmu dan tau cara untuk buat setiap step ini.

Cabaran Berbisnes Di Ebay.

Apa sahaja yang kita buat, bisnes di mana-mana pun, pasti ada cabaran dan ujian dia. Setuju bukan?

Hanya kesabaran dan buat dengan konsisten sahaja yang akan menjamin kita bertahan dalam sesuatu bisnes ini.

Ebay pun sama, apatah lagi bila kita berurusan dengan orang luar negara.

Antara cabaran yang biasa dihadapi oleh seller ebay Malaysia ialah:

1-Tak tahu berbahasa Inggeris.

Sebenarnya ini hanyalah cabaran yang kecil sahaja. Tak tahu Bahasa Inggeris, gunalah Google Translate. Settle!

2-Tak tau nak jual apa

Ini pun mudah sahaja. Dengan ilmu, ia tak jadi cabaran langsung.

Di ebay ada funtion Advance Search yang anda boleh guna pakai untuk melihat item apa yang sedang laku atau trending di ebay. Just kena study untuk tahu cara penggunaan tool itu sahaja.

3-Dah ramai yang dah buat bisnes di ebay ni

Percaya pada konsep rezeki, In shaa Allah buat lah bisnes apa pun pasti ada bahagian dan rezeki kita.

Di sinilah pentingnya ilmu. Dengan ilmu, teknik dan skill yang betul, kita boleh selangkah ke hadapan berbanding orang lain.

4-Tak tau cara nak jual barang di ebay

Bila baru mula nak buat sesuatu bisnes, macam-macam kita tak tau kan

Its normal.

Walau cara nak masukkan barang di ebay ni agak teknikal, tapi percayalah once anda refer cara yang betul, pasti selepas itu akan jadi mudah.

Bila dah siap satu listing, item seterusnya boleh klik pada button sell similar dan ubah produk dan kategori sahaja. Lagi cepat dan mudah!

Semua ni perlu tau cara dia terlebih dahulu.

5-Tak tau cara nak hantar barang.

Sebenarnya tak ada isue pun, kita ada banyak kurier yang boleh di pilih dan digunakan. Antaranya DHL, Flickpost. Web2ship dan lain-lain.

Anda boleh search nama setiap kurier yang nak digunakan dan terus berhubung dengan customer service.

Dan banyak lagi cabarannya. Apa pun cabaran dia, kalo kita dah nekad nak buat, terus sediakan diri dengan ilmu. Supaya apa yang kita buat itu betul dan tak menjadi sia-sia.

Bagaimana Nak Buat Bisnes Ebay Dengan Betul?

Sebab tu Sis Dila selalu tekankan, nak buat bisnes ebay kena ada ilmu dan kena follow mereka yang dah berjaya.

Macam Sis Dila, sampai sekarang masih follow Sifu Ebay Sis Dila dan still guna panduan belajar ebay darinya.

Apa yang membezakan follow orang yang dah berjaya dengan belajar sendiri?

Ini sangat Sis Dila perasan, bila follow orang yang dah berjaya ni, kita dapat terus buat perkara atau step yang betul berdasarkan pengalaman orang yang dah berjaya itu.

So kita tak langgar dinding atau buat benda yang tak sepatutnya,

Ini lebih jimat masa dan tenaga, yang paling penting proses pembelajaran dan tindakan menjadi cepat dan berkesan.

Ikut saja step by step yang mereka share. In shaa Allah kalau kita bersungguh dan buat konsistent, kita pun boleh berjaya macam mereka yang dah berjaya buat 4-5 angka di ebay ni.

Inilah panduan yang Sis Dila sendiri gunakan:

Panduan Export Mudah.

Panduan ini dalam bentuk ebook dan video. Sangat membantu untuk orang baru yang baru nak berjinak dengan bisnes di ebay.

Sepanjang Sis Dila buat ebay, inilah panduan yang paling complete dan siap ada update lagi jika ada perubahan pada ebay dan Paypal.

So, anda semau pun boleh pakai panduan ini juga ye.

Dapatkan Flexipack Dengan

Cepat & Mudah

Di Sini

Nak Buat Duit Dengan

Share Post Yang Korang

Sedang Baca Ni?

16 Comments
  1. rizal says

    Salam, kalau nak daftar, daftar ke ebay malaysia or ebay luar negara? pos guna apa ya? sy biasa guna poslaju utk dlm malaysia tp utk ke luar negara guna apa?

    1. Sis Dila
      Sis Dila says

      Register pakai ebay.com.my. Dan masa nak menjual, listkan barang di ebay.com. Sebb kita nak income dalam USD.

      Pos pula boleh pakai Flexipack – dari Pos Malaysia, Fedex, DHL pun boleh juga

  2. Sham says

    Saya nak belajar cara menjual di ebay

    1. Sis Dila
      Sis Dila says

      Bos boleh refer sini ye https://bisnessurirumah.com/r/EMblogk

  3. Hafiz says

    Salam sis.

    Nak tanya, masa nak daftar akaun ebay tu pilih personal account atau business account?

    1. Sis Dila
      Sis Dila says

      Pilih personal ye.

      1. Amshar says

        Sis Dila, akaun paypal tu nak pilih yang personal atau business?

        1. Sis Dila
          Sis Dila says

          sekarang dah tak pakai Paypal.. untuk ebay kita pakai Payoneer

    2. Fifi says

      Sis.. 1st step ape sy perlu buat.. utk nuat bisnes ebay ni.. sape yg sy nak rujuk.. lpas bli ebook.. apa nak buat.. mana group sy nak masuk..

      1. Sis Dila
        Sis Dila says

        Lepas ebook, terus cek emel ye untuk akses ebook dan ke grup support.

        Iye.. ada grup support. Ada persoalan boleh bertanya di sana.

        boleh refer sini ye https://bisnessurirumah.com/r/EMblogk

  4. Nazra says

    Nqk belajar

    1. Sis Dila
      Sis Dila says

      Bos boleh refer sini ye https://bisnessurirumah.com/r/EMblogk

  5. Engelbert primus says

    hallo sis saya dari sabah saya berminat sekali jualan ebay saya dah berapa kali join member eBay tpi tidak nak jual apa Dan ke 2 adakah barang yg kita jual simpan harga sendiri,mcm jual barang tampatan yg kita beli d market dan jual d ebay,dan bagaimana pula nak tau jumlah Barat

    1. Sis Dila
      Sis Dila says

      Kebanyakan kami, jual barang dari Shopee kat ebay.

      Bila ad sale terus order dari shopee hantar ke BerkatPos. Then BerkatPos akan bantu packing balik dan uruskan bab postage.

      Nak belajar step by step buat bisnes ebay, boleh refer sini ye https://bisnessurirumah.com/r/EMblogk

  6. firzana says

    kalau pakai computer boleh ke tanpa phone….?

    1. Sis Dila
      Sis Dila says

      Boleh. Jika pakai fon tukar ke desktop view ye

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Cara Jual Barang Shopee Ke Overseas. Income 4-5 Angka Sebulan