Bisnes Tuisyen – Bermula Dengan Apa Yang Ada

0 213

Nak tak buat duit dengan bisnes tuisyen?

Kalau korang memang berminat nak mengajar jadi cikgu tuisyen, artikel ni memang khas untuk korang.

Nak mengajar tuisyen wajib kena jadi cikgu sekolah ke?

Nak jadi cikgu mengajar tuisyen ni, tak semestinya korang kerja cikgu.

Paling penting, minat dan semangat yang tinggi untuk mengajar.

Keduanya, korang perlu lah mahir satu-satu subjek. Tak kisah subjek sekolah rendah atau sekolah menegah.

Lagi banyak subjek mahir lagi bagus. Nanti senang parent bagi kepercayaan ajar anak-anak mereka

Tuisyen di rumah secara online dah jadi kebiasaan

Lagi pula tuisyen di rumah bukan lagi benda asing dalam masyarakat kita.

Sejak penularan wabak pandemik COVID-19, anak-anak ramai yang ketinggalan pembelajaran.

Ramai ibubapa yang bimbangkan tentang perkembangan pembelajaran anak-anak

Sekarang, kebanyakan ibu bapa dan pelajar memang mencari dan memerlukan servis tutor yang boleh mengajar di rumah. Tak kiralah mengajar di rumah pelajar atau rumah tutor itu sendiri.

Jika di rumah tutor maka pelajar itu perlu datang ke rumah guru yang mengajar. Tapi jika perlu mengajar di rumah pelajar maka tutor pula akan pergi ke rumah pelajar.

Kenapa ibu bapa ambi kelas tuisyen untuk anak?

Kalau nak di kira, ada banyak sebab mengapa ibubapa ambil kelas tuisyen untuk anak-anak mereka.

Ada yang sebabkan anak-anak mereka lemah subjek tertentu, dan perlukan kelas bimbingan yang lebih menumpu untuk fokus ajar anak mereka.

Ada juga yang disebabkan pandemik ni, ibubapa jadi berbelah bagi nak hantar anak kesekolah. Bimbang dengan keselamatan anak. Lebih rasa selesa anak belajar di rumah bersama guru tuisyen .

Semua ini atas perbincangan kedua belah pihak. Tiada masalah asalkan matlamat pembelajaran dan pengajaran tercapai.

Kelebihan Bisnes Tuisyen

#01 Kos yang rendah

Untuk memulakan perkhidmatan kelas tuisyen ni, boleh terus bermula dengan apa yang kita ada.

Untuk permulaan, mungkin kita hanya perlukan benda asas seperti pen, kertas, pensil, marker dan yang berkaitan. Manakala buku rujukan atau buku latihan, boleh beli ikut subjek yang kita ajar.

Tak perlu terlalu komples untuk permulaan. Yang penting boleh mengajar dan student ada ruang untuk belajar

#02 Pendapatan lumayan

Ianya bergantung pada kita sebenarnya.

Berapa banyak subjek kita boleh ajar untuk seorang pelajar?

Atau berapa ramai student boleh ajar?

Sebagai permulaan, boleh bermula dengan 2 hingga 3 pelajar dengan masa tak lebih 5 jam selama seminggu.

Cuba dahulu, jika boleh handle dengan 2-3 orang pelajar, then boleh tambah lagi.

Dah dapat rentak, boleh tambah pengambilan sehingga 10 orang pelajar jika mampu.

Boleh mula mengajar 2 jam sehari kepada 3 pelajar contohnya selama sebulan. Bayangkan 3 pelajar dengan caj RM30 bagi setiap jam selama 4 minggu. Pendapatan korang dah RM720 sebulan.

Itu pun jika ajar seorang student 1 subjek. Jika ada 10 pelajar, dan seorang pelajar ambik 2 subjek minimum, pendapatan pasti berganda.

Yang penting pastikan kita jalankan tanggungjawab sebagai seorang cikgu tuisyen sebaiknya.

Boleh juga tengok cara buat duit dari rumah di sini

#03 Mudah untuk dilaksanakan

Jadi guru tuisyen ni tak sukar mana. Semua orang boleh jadi guru tuisyen . Yang membezakan ialah minat dan passion dalam mengajar.

Benda ni kita dah belajar. Apa yang kita buat cuma kita ulangkaji dan menyampaikan semula kepada student kita apa yang kita belajar dulu

Terutama bagi topik sekolah rendah dan subjek tertentu yang kita minati dan kuasai sejak dulu. Sampai masanya kita manfaatkan ilmu yang selama ini kita pelajari dan buat duit dengan ilmu.

Walaupun mudah, pastikan korang ada keinginan untuk mengajar dan sekali lagi, kena buat secara bersungguh-sungguh

Bagaimana nak mula

Pertama sekali bersedia fizikal dan mental untuk jadi cikgu tuisyen.

Then tetapkan apa matlamat, buat sedikit pelan perancangan agar nampak hala tuju. Supaya nanti bila dah mula, tak buat separuh jalan..

Nak jadi cikgu tuisyen tu mudah, tapi nak dapatkan pelajar tu mungkin ada cabaran kat situ. Bayangakan tak ada sesiapa pun kenal korang ni sebagai cikgu, tiba-tiba nak jadi cikgu tuisyen.

Cara nak dapatkan pelajar

#Buat hebahan di media social tentang bisnes tuisyen korang

Sumber : Pixabay.com

Korang boleh buat sedikit gambar iklan tentang kelas tuisyen. Post dekat wall dan story.

Boleh juga post dekat group-group komuniti tempat korang masing-masing.

Sebelum tu, jika up post (iklan kelas tuisyen) dekat Facebook atau Ig, make sure profile korang semua nampak sopan ye. Barulah orang percaya.

Boleh juga boleh buat LIVE, cara ni lagi cepat untuk tarik audience dan build trust orang pada kita.

Tujuanya sebagai personal branding korang, supaya bakal pelanggan korang tu lebih yakin.

Korang juga boleh post dekat group-group whatsapp korang.

#Hantar flyer supaya lebih ramai tau tentang bisnes tuisyen korang

Sumber : Pixabay.com

Yang ni korang boleh cetak flyer size A6. 1000pcs baru RM50, boleh dapat flyer yang standard dan cantik.

Boleh hantar flyers di sekitar taman perumahan.

Kalau ada kepandaian, boleh buat sendiri. lagi jimat.

Untuk yang serius, korang boleh belajar dari yang dah berpengalaman dan berjaya.

Step by step cara buat bisnes tuisyen

Ambil peluang untuk belajar dengan Tuan Mohamad Izuan Jalil atau lebih dikenali sebagai Cikgu Izuan.

Beliau mula buat kelas tuisyen sejak tahun 2013, selepas tamat STPM.

Berbekalkan pengalaman dan segala cabaran sebagai cikgu tuisyen, beliau kongsikan dalam panduan ini.

Untuk yang serius nak jadikan tuisyen sebagai satu pendapatan, sangat direkemenkan untuk belajar dari Cikgu Izuan.

4 perkara perlu tau untuk bisnes tuisyen

Apa yang akan di ajar adalah

  1. Stretagi Marketing
  2. Strategi Deal
  3. Preparation Untuk Mengajar
  4. Tips & Trick Semasa Mengajar

Belajar dari yang berpengalaman, hanya follow sahaja step yang diberikan. Tak perlu langgar dinding dah.

Semoga bisnes tuisyen korang makin berkembang dan maju.

Nak Buat Duit Dengan

Share Post Yang Korang

Sedang Baca Ni?

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Cara Jual Barang Shopee Ke Overseas. Income 4-5 Angka Sebulan