Idea Hebat – Dapatkan Dengan Cara Mudah Ini!

0 191

Saya yakin sebagai seorang peniaga kita selalu mempunyai idea-idea yang hebat dan menarik. Pasti antara kita pernah alami situasi ini.

Idea ni serupa macam konsep yang aku pernah fikir. Tak sangka dah ada orang buat dulu. Kalau lah aku terus buat hari tu kan..

Itu antara situasi, yang rasanya ramai yang pernah alami. Mungkin ya, betul kita ada idea yang hebat. Tapi tanpa tindakan, ianya hanyalah sekadar idea.

Mereka yang bertindak, maka merekalah yang akan beruntung atas idea tersebut, daripada yang menjadi tukang fikir.

2 Cara dapatkan idea hebat dengan cara mudah

1.Melihat kepada masalah diri – Untuk dapatkan idea hebat

Sumber : Pixabay.com

Semua orang mempunyai masalah sendiri… betul, tetapi jika kita berfikir luar kotak sedikit, masalah yang kita hadapi boleh menjadi idea perniagaan yang hebat.

Contohnya saya seorang peniaga part time di Shopee, masih bekerja makan gaji dan mempunyai keluarga.

Masalahnya saya sering sibuk dengan kerja hakiki dan urusan keluarga. Pergi kerja awal pagi, balik kerja sampai rumah nak jam 8 malam, selepas meredah jem. Hujung minggu pula saya habiskan masa untuk bagi tumpuan kepada keluarga kecil saya.

Dalam masa yang sama saya juga perlukan masa untuk uruskan kedai Shopee saya. Masa mula-mula ianya ok lagi, tapi makin lama semakin banyak masa yang perlu saya habiskan untuk uruskan kedai ni.

Sebabnya nak masuk produk ke Shopee kena masukkan secara manual satu persatu. Nak masukkan produk pula kena masuk ke berpuluh group channel telegram.

Disebabkan saya hanya menjalankan secara dropship, maka nak check produk tu ada stok atau tiada kena check juga dengan pihak supplier satu persatu

Mujurlah ada dropship shopee automasi ni. Dari 4 jam sehari, kini boleh dah kurangkan kepada 1-2 jam sahaja. Itu pun tak perlu masa hari-hari untuk hadap pc/computer untuk urus bisnes shopee ni.

Hanya perlu setup pada awalnya. Dan biarkan ianya berjalan sendiri dengan bantuan dropship shopee automasi tanpa perlu buat secara manual lagi

Bisnes Shopee saya masih tetap berjalan, dan saya tak perlu terkejar-kejar lagi. Boleh fokus dengan kerja hakiki dan keluarga.

2.Melihat masalah orang lain– Untuk dapatkan idea hebat

Sumber : Pixabay.com

Ada masanya kita melihat banyak permasalahan yang di hadapi oleh orang sekeliling kita.

Sebagai seorang yang berfikir tentang bisnes, ini adalah peluang sambil memikirkan solusi kepada masalah tersebut, kita juga boleh jadikan ianya peluang perniagaan baru untuk kita.

Di sebabkan saya suka tentang perniagaan, dan berkawan dengan ramai kawan-kawan yang berminat tentang perniagaan, saya jumpa dengan pelbagai masalah yang merupakan peluang bisnes.

Ada di antara kawan yang menjual barangan keperluan harian ke luar negara.

Antaranya, ada yang jual ikan bilis, peralatan membuat kuih tradisional dan macam-macam lagi barang keperluan harian.

Cara yang paling senang untuk pasarkan ke luar negara adalah dengan menjual di ebay

Menjual di ebay, kita tak perlu mempunyai rakan kongsi atau kenalan dari luar negara. Dan tak perlu modal besar untuk jual produk kita keluar negara.

Semuanya kita boleh uruskan sendiri, hanya dari rumah sahaja.

Hanya perlu masukkan senarai barangan runcit atau barang niaga kita di ebay, dan satu dunia boleh akses dan dapatkan produk kita.

Kesimpulannya

Untuk dapatkan idea hebat ni, kita kena sentiasa latih otak kita untuk berfikir. Makin banyak kita berfikir, otak kita juga akan semakin cekap dan kreatif.

Selain daripada itu, banyakkan membaca, bergaul dengan rakan-rakan yang berilmu juga salah satu cara untuk kembangkan idea kita.

Nak Buat Duit Dengan

Share Post Yang Korang

Sedang Baca Ni?

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Cara Jual Barang Shopee Ke Overseas. Income 4-5 Angka Sebulan