Cara Kira Profit Margin Jual Barang Di Ebay

0 898

Ramai yang masih tak tahu cara kira profit margin yang kita jual di ebay. Main letak je harga. Last-last kita yang rugi nanti.

Nak jual ebay ada formula pengiraannya. Saya nak share contoh formula dan barang yang korang nak jual di ebay.

Contoh produk : Ubat nyamuk fumakilla vape mat

Harga di Malaysia – RM12.90

Harga jual di US – $17.90

Currency USD – 4.14

Fee Ebay – 10%

Fee PayPal – 5%

Total fee – 10% + 5% = 15% (0.85)

Kos penghantaran Singapore Post = Rm24.95

(Harga jualan x currency x fee ebay & paypal – harga barang – kos penghantaran) = untung kasar

Untung kasar = 17.90 x 4.14 x 0.85 – 12.9 – 24.90 = RM25.19

Jadi keuntungan yang anda dapat untuk jual ubat nyamuk adalah RM25.19 untuk satu item.

Bayangkan kalau terjual 6 item dalam masa seminggu, korang dapat RM151.14 dalam masa seminggu.

Tak perlu kerja keras dan spend masa yang banyak boleh dapat RM151.

Ohh ya, ubat nyamuk ni salah satu produk yang hot di ebay. Permintaan masih lagi tinggi sampai sekarang.

Jangan lupa masukkan dalam listing kedai ebay korang tau!

Kalau korang masih lagi blur blur, tak tahu macam mana nak mula, boleh terus rujuk panduan ya. 

Semua diajar step by step untuk korang setup bisnes di ebay. All the best!

Dapatkan Flexipack Dengan

Cepat & Mudah

Di Sini

Nak Buat Duit Dengan

Share Post Yang Korang

Sedang Baca Ni?

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Cara Jual Barang Shopee Ke Overseas. Income 4-5 Angka Sebulan