Kerja Sendiri Ada Pantang Larangnya. Follow Ini!

0 141

Adakah anda kerja sendiri atau makan gaji?

Sering berlaku masalah tekanan disebabkan sesuatu masaalah, namun kebiasaannya, pendorong besar terhadap masalah tekanan adalah disebabkan pekerjaan.

Seperti yang sedia maklum, sesiapa sahaja yang bekerja pasti tidak lari daripada tekanan kerja yang banyak mahupun tekanan daripada pihak atasan.

Disebabkan oleh hal ini, ramai orang lebih memilih untuk bekerja sendiri berbanding bekerja dengan sesebuah organisasi mahupun syarikat.

Mereka berpendapat bahawa jika bekerja sendiri lebih mudah berbanding bekerja di bawah seorang majikan.

Jika kita telah mengambil keputusan untuk bekerja sendiri, perlu kita ketahui bahawa terdapat beberapa pantang larang yang perlu kita ikuti agar dapat menguruskan pekerjaan kita dengan baik. Antaranya ialah:

Pantang larang bekerja sendiri

1. Jaga Pemikiran

kerja sendiri
Sumber : Pixabay.com

Jika kita amati, asas cara kita berfikir secara logik adalah untuk mendapatkan wang, kita perlu bekerja begitu juga sebaliknya.

Oleh itu, bermula daripada awal, mindset kita kena betul. Kita perlu membuat perancangan yang jelas dengan mewujudkan satu matlamat yang perlu kita capai.

Dengan matlamat yang jelas, kita mampu mengelakkan cara berfikir yang sesak dan bercelaru.

Sesuatu yang nampak lebih jelas akan mendorong kita kearah yang lebih positif. Tambahan pula, akan lebih menggalakkan kita untuk melakukan sesuatu pekerjaan dengan lebih mudah dan tersusun.

2. Jaga Pergaulan

kerja sendiri
Sumber : Pixabay.com

Walaupun secara harfiahnya kita melakukan kerja secara sendiri namun komunikasi dengan orang lain tetap berlaku seperti biasa.

Pada masa ini, kita akan berjumpa dengan pelbagai macam ragam manusia. Ia akan berbalik kepada cara kita untuk mengendalikan pola pemikiran kita.

Kita perlu bijak menggunakan bahasa yang bersesuaian dan tidak mengguris perasaan orang lain.

Jika kita rasa kita berada dalam lingkungan orang-orang yang positif, kita boleh kekal berkomunikasi dengan mereka. Jika sebaliknya, kita boleh mengambil tindakan dengan menjauhi lingkungan tersebut. Kita perlu memikirkan keadaan kita melebihi orang lain.

3. Jaga Kesihatan – Sangat Penting untuk mereka yang kerja sendiri

kerja sendiri
Sumber : Pixabay.com

Dalam banyak-banyak aspek penting, aspek ini yang perlu kita titikberatkan dalam kehidupan harian kita.

Memandangkan kita buat seorang diri, secara tidak langsung, kita merupakan orang penting dalam melaksanakan pekerjaan kita.

Jika kita tidak sihat ataupun mengalami gangguan kesihatan, semua perkara akan terhenti. Kita tidak akan dapat bekerja seperti biasa.

Oleh itu, sangat penting untuk kita menjaga pola pemakanan kita dan mempunyai rehat yang cukup.

Bekerja keras itu memang bagus namun, perlu berpada-pada agar tidak terkesan kepada diri sendiri. Jangan biarkan nasi menjadi bubur. Nanti menyesal tak berkesudahan.

4. Kerja sendiri kena sentiasa jaga emosi

Sumber : Pixabay.com

Selain daripada kesihatan tubuh badan, kesihatan emosi juga sangat penting. Tindakan kita dipengaruhi oleh keadaan emosi.

Jika kita sentiasa berfikiran positif maka aura yang baik sentiasa berada di sekeliling kita. Sebaliknya, jika kita sentiasa berfikiran negatif, aura yang kurang baik akan sering berada di sekeliling kita.

Oleh itu, sangat penting untuk mendidik diri kita agar sentiasa berfikiran positif agar kurang menerima tekanan. Tekanan turut mempengaruhi tahap kesihatan kita.

Banyak faedah yang akan kita perolehi jika sentiasa berfikiran positif. Hal ini turut memberikan kesan yang positif kepada orang sekeliling kita.

Bekerja sendiri pun boleh mencarum KWSP, baca di sini

5. Jaga Risiko

Sumber : Pixabay.com

Jika kita tergolong dalam kalangan individu yang suka akan sesuatu yang lasak ataupun lain daripada yang lain, bermula daripada sekarang kita perlu membuat pemerhatian semula terhadap aktiviti tersebut.

Sebagai contoh, kita gemar melakukan aktiviti seperti mendaki gunung ataupun berbasikal. Tidak dapat dinafikan bahawa kedua-dua aktiviti ini merupakan aktiviti sihat yang sangat bagus untuk kecergasan tubuh badan kita.

Namun perlu kita ketahui bahawa malang tidak berbau. Kedua-dua aktiviti ini merupakan aktiviti yang dilakukan secara out door ataupun di luar rumah.

Oleh itu, risiko untuk kita mendapat kecederaan sama ada kecederaan ringan mahupun berat adalah lebih mudah.

Kesimpulan

Kesimpulannya, tidak kiralah apa pun yang kita lakukan, sifat disiplin perlu ada dalam diri masing-masing.

Untuk menjadi seseorang yang lebih bertanggungjawab, kita perlu tegas dengan diri sendiri. Skop tegas dalam hal ini bermaksud tidak melakukan sesuatu pekerjaan dengan sambil lewa.

Oleh itu, jika ingin berjaya dalam pekerjaan yang kita lakukan khususnya bagi individu yang kerja sendiri, berhati-hati dengan setiap langkah dan tindakan yang kita lakukan dan kurangkan perkara yang berisiko.

  • Nak tau cara dapat income macam ni??

Korang terus dapat info lepas masukkan details dan tekan button submit

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Step by step cara buat

Selalu ada masalah

tak cukup duit

setiap bulan?

Jom belajar cara jana 4-5 angka sebulan dengan jual barang Shopee/Tiktok ke luar negara

16108

Link panduan dihantar terus ke emel korang ye...

Panduan PERCUMA

Cara Jual Barang Shopee Ke Overseas. Income 4-5 Angka Sebulan