Nak Pekerja Setia? Buat 5 Perkara Ini

0 149

Tips pekerja setia untuk pemilik bisnes.

Mendapat pekerjaan merupakan perkara yang menggembirakan bagi seseorang yang menginginkan pekerjaan. Tambahan pula, jika kerja yang ditawarkan merupakan kerja yang diidamkan oleh seseorang individu tersebut.

Namun, sampai bilakah seseorang itu mampu bertahan untuk berkhidmat dalam sesebuah pekerjaan? Hal ini bergantung kepada situasi dan keadaan kedua-dua pihak iaitu pekerja dan majikan.

Kajian yang telah dibuat berkaitan dengan sumber manusia menunjukkan bahawa sebanyak 40% pekerja mempunyai hasrat untuk mencari pekerjaan baru dalam tempoh masa enam bulan selepas mereka bekerja.

Manakala, sebanyak 69% telah mula mencari pekerjaan baru secara pasif. Hal ini menunjukkan bahawa para pekerja tidak mempunyai perasaan yang puas hati dengan pekerjaan yang mereka ada sekarang dan menginginkan pekerjaan yang lebih baik.

Para majikan harus berasa risau akan keadaan ini. Pekerja lebih cenderung untuk berganti pekerjaan ataupun mencari pekerjaan yang baru dan tidak memilih untuk kekal dalam sesebuah pekerjaan dalam tempoh masa yang lama disebabkan oleh beberapa faktor.

Antara faktor tersebut ialah layanan daripada pihak atasan dan gaji yang mereka terima tidak memadai dengan pekerjaan yang mereka lakukan.

Oleh itu, kita pasti tidak ingin kehilangan pekerja yang berprestasi, berpotensi dan berakhlak baik.

Buat 5 perkara ini supaya pekerja tahan lama dan setia dengan kita.

5 perkara tersebut turut dikenali sebagai 5R, antaranya ialah seperti berikut:

Contohi strategi perniagaan Steeve Jobs yang berjaya. Baca di sini

5 Tips Pekerja Setia

1. Tanggungjawab (Responsibility)

tips pekerja setia
Sumber : Pixabay.com

Dalam sesebuah organisasi ataupun syarikat, kita semestinya saling percaya-mempercayai antara satu sama lain agar semuanya dapat dilakukan dengan baik dan lancar.

Begitu juga dengan pihak atasan, sikap mempercayai pekerja perlu ada agar setiap pekerja rasa lebih dihargai dan lebih tekun dalam setiap pekerjaan yang mereka lakukan.

Setiap majikan perlu ada sifat bertanggungjawab untuk memberi ilmu ataupun pendedahan yang lebih berkaitan dengan kemahiran yang berkaitan dengan pekerjaan mereka.

Hal ini agar dapat meningkatkan tahap pengetahuan dan prestasi kerja mereka.

Majikan yang baik perlu menggalakkan setiap pekerjanya untuk lebih berkembang, bukan hanya untuk berkhidmat dengan organisasi mahupun syarikat sahaja.

2. Hormat (Respect)

Sumber : Pixabay.com

Nilai murni seperti sikap hormat-menghormati sangat penting dipupuk dalam kalangan kita. Jika kita mempunyai sikap ini dalam diri kita, persengketaan ataupun pergaduhan akan dapat dielakkan.

Pihak atasan perlu menghormati satu sama lain, begitu juga sebaliknya. Setiap pekerja juga perlu hormat-menghormati antara satu sama lain.

Semua pihak perlu sama-sama menghormati satu sama lain agar tidak ada masalah dari segi etika khususnya semasa di tempat kerja.

3. Perkongsian Pendapatan (Revenue Sharing)

Sumber : businessmodelnavigator.com

Keuntungan ataupun pendapatan sesebuah organisasi mahupun syarikat bergantung kepada semua pihak yang mengendalikannya.

Jika semua pihak menjalankan peranan masing-masing dengan baik maka hasilnya juga akan baik. Oleh itu, bukan kesusahan sahaja yang dikongsi bersama, malahan kesenangan juga perlu dikongsikan bersama agar lebih berkat.

Keuntungan yang diperolehi oleh majikan sudah semestinya sepenuhnya menjadi hak milik majikan. Namun majikan tidak boleh lupa akan jasa pekerja yang berusaha membawa keuntungan kepada syarikat..

Tidak salah jika majikan memberikan bonus ataupun kenaikan gaji kepada pekerja sebagai galakan kepada mereka agar bekerja dengan lebih tekun selepas ini.

Tidak semestinya dalam jumlah yang tinggi, para pekerja pasti sangat berterima kasih kerana majikan sudi berkongsi rezeki yang lebih kepada mereka.

4. Penghargaan (Rewards)

Sumber : Pixabay.com

Setiap pekerja yang telah bekerja keras dan menunjukkan prestasi kerja yang baik patut diberikan penghargaan agar mereka boleh terus mengekalkan tahap bekerja mereka malah boleh bekerja lebih baik lagi.

Selain daripada penghargaan dari segi kewangan, majikan juga boleh memberikan sijil penghargaan sebagai tanda kesungguhan mereka dalam bekerja.

Di samping itu, pekerja yang berprestasi juga hendaklah dinaikkan pangkat agar boleh menjadi tauladan dan contoh yang baik kepada pekerja-pekerja yang lain untuk bekerja dengan lebih tekun dan rajin.

Pekerja tersebut sekaligus boleh menyebarkan suasana bekerja yang positif dalam kalangan pekerja yang lain.

5. Istirehat (Relaxation)

Dalam tekun bekerja, pihak majikan perlu peka akan keperluan para pekerja. Setiap pekerja juga memerlukan rehat yang cukup. Hal ini sangat penting kerana mampu mempengaruhi prestasi kerja mereka.

Pihak majikan perlu menyediakan cuti rehat, cuti khusus dan cuti kecemasan untuk setiap pekerja. Hal ini agar pekerja dapat bekerja dengan lebih baik tanpa sebarang tekanan dan kerisauan terhadap masalah yang mereka hadapi.

Hidup yang berkualiti adalah hidup yang dijalani dengan rehat yang cukup. Secara tidak langsung, kesihatan setiap pekerja akan lebih terjaga. Jika pekerja gembira, majikan akan lebih mudah mendapat keuntungan daripada hasil kerja mereka.

Semoga tips pekerja setia ini membantu untuk kita mempunyai pekerja yang bagus

  • Nak tau cara dapat income macam ni??

Korang terus dapat info lepas masukkan details dan tekan button submit

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Step by step cara buat

Selalu ada masalah

tak cukup duit

setiap bulan?

Jom belajar cara jana 4-5 angka sebulan dengan jual barang Shopee/Tiktok ke luar negara

16108

Link panduan dihantar terus ke emel korang ye...

Panduan PERCUMA

Cara Jual Barang Shopee Ke Overseas. Income 4-5 Angka Sebulan