Jenis Seller ebay

0 153

Untuk memastikan seller ebay memberikan servis dan perkhidmatan yang terbaik kepada pembeli, ebay ada wujudkan sistem dikenali sebagai ‘Seller Levels’ dan ‘Performance Standards’.

Ianya bertujuan sebagai penanda aras, kualiti perkhidmatan seller tersebut dan bagaimana seller memberikan layanan kepada pelanggan mereka.

Ianya bagus untuk menjadi penanda aras kepada seller ebay. Ini juga bagi memastikan setiap seller sentiasa menjaga kualiti servis perkhidmatan mereka.

Untuk pelangan pula, ianya memudahkan mereka untuk membeli hanya dari seller yang memberikan perkhidmatan terbaik.

Ini satu cara untuk ebay, melindungi penggunanya dari tertipu dengan scammer yang mengambil kesempatan. Dan hanya berurusan dengan seller yang di percayai

Seller eBay mengikut level

Untuk makluman korang, setiap 20 hb, pihak ebay akan membuat analisis kedai-kedai di ebay.

Ianya akan mempengaruhi penilaian ebay untuk menentukan tahap level setiap seller tersebut.

Jom, saya kongsikan dengan korang apa maksud setiap level seller

Top Rated Seller

seller ebay
Sumber : ad-lister

Top rated seller – Level tertinggi sebagai seller di ebay.

Sebagai seller, ini adalah penanda aras sebuah kejayaan. Korang memang terbukti memberikan servis khidmat pelanggan yang berkualiti dan mencapai pencapaian melebihi syarat jualan minimum.

Sebagai top rated seller. Korang akan lebih menonjol dan produk listing korang lebih mudah untuk kelihatan

Power Seller

Nama pun power seller. Kalau korang dapat level ni. Memang respek habis la dengan korang. Nak dapat level ni bukan mudah. Tapi tak mustahil. Level ni jugak di kategorikan antara penjual yang terbaik eBay. Sama macam Top Rated Seller. Cuma bezanya ialah jumlah jualan minimum lebih tinggi daripada Top Rated Seller.

Nak jual produk senang jual di ebay? Ini cara cari hot selling item ebay

Above Standard Seller

Ini adalah kategori ideal atau paling minima perlu di capai bagi penjual di eBay. Penjual dalam kategori ni memenuhi keperluan Performance Standards dalam memberikan servis khidmat pelanggan yang baik.

Below Standard Seller

Bermaksud seller yang tidak mencapai tahap keperluan minima yang ditetapkan oleh pihak ebay sebagai penjual.

Jika korang seller ebay, perlu memang kena jaga betul-betul bab ni. Sebabnya ia akan menjatuhkan reputasi kedai korang.

Listing produk korang juga akan terjejas. Ianya akan berada pada ranking antara yang terbawah dalam senarai carian pembeli di eBay. Sudah tentu ini tidak bagus. Listing produk akan jadi kurang peluang atau susah untuk orang jumpa.

Kita juga boleh dikenakan denda sementara sebagai contoh, tidak dibenarkan menjual untuk tempoh masa tertentu.

Paling teruk, kita jugak boleh dikenakan hukuman di ban daripada menjadi penjual kat eBay kalau tak perbaiki kualiti servis khidmat pelanggan kita.

Cara cek kategori seller

Untuk melihat dan menyemak kategori Seller Level akaun eBay, korang boleh pergi ke bahagian My eBay > My Account > Seller Dashboard seperti dalam gambar kat bawah ni…

Sebagai seller, paling kurang pun kena maintainkan akaun eBay dalam kategori Above Standard.

Oleh sebab itu jika korang nak menjadi seller yang di sayangi ebay dan nak lama buat bisnes di ebay, korang kena lah usaha untuk menjadi top rated seller


Bagaimana nak jadi Top Rated Seller ?

Untuk menjadi Top Rated Seller, ada beberapa syarat yang perlu di penuhi iaitu ;

  1. Akaun eBay aktif selama 90 hari sejak kita daftar akaun  eBay.
  2. Pernah membuat 100 kali transaksi jualan kepada pembeli dari United State dengan jumlah jualan mencecah $1,000 dalam masa 12 bulan sebelum tarikh akaun eBay korang di analisa.
  3. Mematuhi syarat-syarat menjual kat eBay. (eBay’s selling practices policy).
  4. Memenuhi keperluan ‘Transaction Defect Rate’, ‘Cases Closed Without Seller Resolution Rate’ dan ‘Late Shipment Rate’.

Bagaimana nak jadi Power Seller?

Untuk level ni, korang jugak boleh mencapai kategori Power Seller jika memenuhi kesemua syarat berikut;

  1. Akaun eBay korang dah aktif selama 90 hari sejak korang daftar akaun kat eBay.
  2. Mematuhi syarat-syarat menjual di eBay.
  3. Dapat kekalkan feedback yang positif paling kurang 98%.
  4. Pernah membuat 100 kali transaksi jualan kepada pembeli dari United State dengan jumlah jualan mencecah $3,000 dalam masa 12 bulan sebelum tarikh akaun eBay korang di analisa.
  5. Memenuhi keperluan ‘Transaction Defect Rate’, ‘Cases Closed Without Seller Resolution Rate’ dan ‘Late Shipment Rate’.

Pentingnya eBay Seller Levels dan Performance Standards

seller ebay
Sumber : Pixabay.com

Sekarang korang dah nampak kan pentingnya mengetahui level setiap seller.

Sangat penting untuk mencapai sekurang-kurangnya tahap Above Standard Seller. Kerana ianya akan mempengaruhi impression pelanggan terhadap kedai ebay kita.

Selain, ianya membantu untuk meningkatkan trust pelanggan membeli dengan kita. Semakin tinggi kualiti level seller kita, maka semakin tinggi trust pelanggan kepada kita.

Level seller tertinggi juga, memberi kelebihan kepada listing produk untuk berada di ranking yang teratas dan mudah di jumpai.

Jika korang seller ebay, pastikan korang menjaga kualiti dan servis perkhidmatan korang, sebaiknya usahakan untuk menjadi top rated seller untuk peluang mendapat jualan lebih cerah

  • Nak tau cara dapat income macam ni??

Korang terus dapat info lepas masukkan details dan tekan button submit

Dapatkan Flexipack Dengan

Cepat & Mudah

Di Sini

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Step by step cara buat

Selalu ada masalah

tak cukup duit

setiap bulan?

Jom belajar cara jana 4-5 angka sebulan dengan jual barang Shopee/Tiktok ke luar negara

16108

Link panduan dihantar terus ke emel korang ye...

Panduan PERCUMA

Cara Jual Barang Shopee Ke Overseas. Income 4-5 Angka Sebulan