Temuduga SPA – Tips Persediaan Hadiri Temuduga

0 139

Tahniah sekiranya korang calon temuduga SPA. Bagi calon yang telah lulus peperiksaan online SPA ataupun ujian psikometrik akan di panggil ke sesi seterusnya untuk menghadiri temuduga.

Sebelum menghadiri temuduga tu, korang mesti nak tahu beberapa tips persiapan yang boleh bantu korang untuk lebih bersedia kan

Sesi temuduga sangat penting, ia adalah proses saringan penentu sama ada korang berjaya atau tidak untuk jawatan yang di pohon.

Temuduga SPA tips untuk calon

Terdapat 4 tips yang boleh saya kongsikan dengan korang:

1. Fahami jawatan yang dimohon

Pakaian 

Terbaik

Untuk Hadiri

Temuduga

2. Buat kajian

3. Sediakan dokumen yang diperlukan

4. Pakaian temuduga

1. Fahami jawatan yang dimohon – Temuduga SPA

Ibarat kita hendak menjawab soalan peperiksaan, sebelum menulis sesebuah jawapan, mestilah kita perlu membaca soalan terlebih dahulu untuk mengetahui keinginan soalan bukan?

Begitu juga dengan temuduga. Soalan yang akan ditanya pastinya berkait dengan jawatan yang kita pohon.

Jawatan yang dipohon sudah semestinya atas pilihan korang. Jadi korang mesti tahu apa skop jawatan tu.

Sebagai contoh, korang mohon untuk jawatan guru.

  • Guru yang mengajar subjek apa?
  • Guru sekolah rendah?
  • Guru sekolah menengah?
  • Guru sekolah jenis kebangsaan?
  • Apa tanggungjawab guru
  • Cara melayani murid
  • Cara komunikasi dengan parents
  • Apa penyelesaian untuk situasi atau masalah yang timbul

Korang perlu tahu aspek ini dengan jelas.

Mengapa saya katakan anda perlu tahu tentang aspek-aspek di atas?

Kedengaran seperti perkara yang kecil ataupun remeh, namun tidak mustahil perkara tersebut akan ditanya semula oleh panel yang menemuduga anda. Jadi selalulah bersedia

2. Buat kajian mengenai jawatan

temuduga spa
Sumber : Pixabay.com

Tips ini sangat penting dan perlu dilakukan.

Bukan sahaja semasa menduduki ujian bertulis, sebelum temuduga juga korang perlu membuat kajian. Malah skop kajian korang perlu lebih luas. Semua aspek korang perlu teliti.

Aspek yang saya maksudkan adalah, bakal panel yang akan menemuduga anda dan soalan-soalan yang akan ditanya

Siapakah bakal panel yang akan menemuduga korang? Sudah semestinya tidak akan diberitahu oleh pihak SPA.

Oleh itu, korang perlu berusaha dan berikhtiar sendiri kerana korang yang akan menghadapi situasi temuduga itu

Zaman yang serba canggih sekarang yang mana teknologi hanya berada di hujung jari sahaja perlu korang manfaatkan.

Laman sesawang ‘Google’ boleh memberikan kita semua maklumat yang kita perlukan.

Korang boleh cari infomasi seperti orang-orang penting yang bertugas dalam jawatan yang dipohon.

Selain itu, korang juga boleh mencari info-info berkaitan tips temuduga di media sosial seperti ‘Facebook’ dan ‘Instagram’.

Zaman sekarang ni, lebih ramai lagi calon yang telah menghadiri temuduga SPA berkongsi pengalaman mereka di media sosial. Jadi korang kena rajin membaca

3. Sediakan dokumen yang diperlukan

temuduga spa
Sumber : Pixabay.com

Bagi korang yang nak hadir temuduga nanti, pastikan korang datang bukan dengan tangan kosong.

Bukan bawa diri je. Pastikan semua dokumen penting seperti salinan surat-menyurat, borang maklumat diri dan sijil-sijil peperiksaan serta sijil-sijil kokurikulum korang dah bawa sekali.

Salinan surat-menyurat yang dimaksudkan adalah seperti

  • Salinan kad pengenalan
  • Kad pengenalan ibu bapa dan
  • Sijil lahir serta sijil lahir ibu bapa.

Borang maklumat diri pula perlu print out sendiri dan isi dengan lengkap maklumat yang diingini.

Seterusnya, sijil-sijil peperiksaan dan kokurikulum dari sekolah menengah hingga universiti juga perlu disertakan sekali.

Sijil-sijil ni lah yang paling penting sebab akan menjadi sumber pemerhatian mereka terhadap prestasi diri calon.

Tips nak LULUS temuduga SPA Baca disni

Bagi memperlihatkan korang ni seorang yang teratur dan berhemah, sebaiknya sediakan satu fail khas untuk menyimpan semua sijil-sijil penting. Susun setiap sijil berdasarkan tahap pendidikan korang.

Selepas itu, baru korang susun sijil-sijil kokurikulum. Dengan cara ini, korang memudahkan kerja para panel untuk melihat dan menyemak sijil-sijil korang nanti.

Pemilihan fail juga sangat penting.

Kena ingat, korang bukan pelajar lagi. Korang sudah beralih arah ke dunia pekerjaan. Oleh itu, sifat kematangan perlu ada dalam diri

Tak boleh main beli je fail corak-corak ataupun fail kartun lagi. Pakai fail yang biasa je, tak bercorak, dan warna hitam ataupun kelabu kerana kedua warna ini merupakan warna yang formal.

4. Pakaian temuduga untuk temuduga SPA

Tips yang terakhir adalah pakaian yang akan korang pakai. Seperti yang korang maklum, sesi temuduga dijalankan secara formal. Secara tak langsung, korang kenalah berpakaian formal.

Bagi calon lelaki, sebolehnya memakai pakaian kemeja kosong yang tak bercorak, bertali leher, boleh juga memakai blazer (tidak wajib), berstoking hitam atau putih dan berkasut hitam.

Bagi calon perempuan pula, hendaklah memakai baju kurung ataupun kemeja kosong berwarna putih. Tudung bersesuaian yang mana tak terlalu bercorak dan berlilit.

Bagi calon yang tak bertudung, sebaiknya mengikat rambut. Manakala, kasut pula perlu yang bertutup dan tidak boleh memakai high heels.

Saya harap tips temuduga spa ni, dapat membantu korang supaya lebih bersedia sebelum menghadiri temuduga. Semoga berjaya!

Nak Buat Duit Dengan

Share Post Yang Korang

Sedang Baca Ni?

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Cara Jual Barang Shopee Ke Overseas. Income 4-5 Angka Sebulan