Guideline Zero to Hero khas untuk newbie yang baru nak mula bisnes di Ebay

2 2,035

Ini result Sis Dila masa mula-mula kembali berjinak dengan bisnes ebay ni hasil dari belajar dengan sifu ebay ni.

Bila dapat result macam ni, rasa menyesal pula sebab tak buat dari awal lagi…huhu.

Bila share kat facebook, ramai pula yang bertanya dan berminat. So Sis Dila buat satu post khas untuk korang semua.

Ini yang Sis Dila buat

Ini guideline zero to hero khas untuk newbie yang baru nak mula buat bisnes di ebay.

Sis Dila buat macam ni untuk mudahkan korang faham. Macam mana proses berbisnes di ebay. 

Ada yang dah dapatkan ebook Export Mudah pun masih tak buat. Sayang sangat tau.

Untuk mudahkan korang semua… refer kat bawah ni ye.

Kita buat step by step. Follow satu per satu. Jangan skip. Biasa jadi isu bila kita nak cepat siap. Jadi, slow and steady buat bisnes ebay ni.

Ini gambar proses berbisnes di ebay. 

Mudah korang nak faham bila tengok flow ni. Lepas buat proses yang pertama, nak buat apa?

Kat sini Sis Dila explain untuk korang lebih mudah faham. Baca satu per satu. Cuba fahamkan.

#1 – Create akaun ebay + payoneer

Newbie yang nak mula buat bisnes di ebay, memang kena ada akaun ebay. Kalau tak ada akaun, macam mana nak buat bisnes kan.

Payoneer ni penting juga untuk terima duit daripada buyer. Sebab bisnes ebay adalah international, memang

Payoneer ni penting juga untuk terima duit daripada buyer. Sebab bisnes ebay adalah international, memang guna Payoneer sebagau payment gateway untuk bisnes ebay.

Siap create 2 akaun penting ini. Link kan akaun ebay dan akaun Payoneer, buat verification dan nanti akan dapat notification daripada ebay yang akaun kita dah verified.

Haa, baru lah boleh mula buat bisnes di ebay.

Tapi, tenang-tenang dulu. No rush untuk berkejar buat laju-laju. Risau kat sini selalunya ramai yang akaun kena suspended sebab buat semua benda cepat sangat. (Jangan jadi scammer pula)

#2 – Research 2 perkara penting untuk buat bisnes di ebay

Okey, ini memang penting dan wajib untuk kita belajar macam mana nak buat. Bila kita tahu bab ni, InshaAllah mudah perjalanan bisnes di ebay. Kita akan selangkah ke depan. Banyak manfaatnya bila tahu buat research.

a – Research hot selling item di ebay

Kita kena kenal pasti apa produk yang ada demand di ebay. Jangan main jual je semua barang. 

Cara nak buat research;

  • Gunakan fungsi Advanced Search di ebay
  • Search nama produk yang kita nak jual
  • Tengok berapa yang sold di ebay
  • Cek bila last date produk tu terjual

Kalau result semua okey, proceed masukkan item tu dalam senarai untuk listing.

b – Research syarikat kurier yang reliable

Kurier ni salah satu penentu untung rugi dalam bisnes di ebay. Kita kena survey dan compare harga syarikat kurier.

Syarikat mana yang boleh offer harga shipping yang murah. Syarikat mana yang boleh buat penghantaran paling cepat.

Beza kos shipping setiap kurier berdasarkan berat item. Mana yang lagi profitable. Semua perlu di ambil kira.

Ramai yang dah berjaya buat duit 4-5 angka sebulan di ebay dengan follow cara ini

#3 – Buat pengiraan untung rugi untuk produk yang nak dijual

Bila kita dah ada 2 data penting ini;

  • produk nak jual
  • kos penghantaran

Sekarang kita boleh buat pengiraan. Cek sama ada untung atau rugi untuk jual setiap produk ni.

Kalau untung, proceed. Rugi, cari produk lain yang lebih untung.

#4 – Buat listing produk di ebay

Mana-mana produk yang bagi untung, masukkan dalam listing di ebay. Tak perlu berkejar nak siapkan semua listing dalam 1 hari. 

Mungkin harini kita masukkan 3 barang, esok update lagi 3 barang baru. 

a – Up selling limit

Setiap akaun akan ada selling limit. Jadi, korang memang kena request dengan ebay untuk up kan selling limit. Baru syok nak buat bisnes kan.

#5 – Terima order di ebay

Bila dah buat listing, ini lah yang kita tunggu. Nak terima order dari buyer. Korang akan dapat notification order masuk dari ebay dan pengesahan pembayaran akan dapat di akaun paypal.

Seronok kan, tak perlu buat closing, orang beli barang macam tu je. Senang sangat kan.

#6 – Cari barang 

Bila dah ada order masuk, cek apa barang yang mereka beli.

Kemudian, korang survey kat mana nak dapat barang tu dengan harga yang paling berpatutan dan cepat.

Boleh tengok di kedai berdekatan rumah. Kalau barang kena order online, terus cek kat shopee. Dapatkan the best supplier.

#7 – Prepare untuk pos barang ke oversea

Bila barang dah ada dengan korang,  terus siapkan untuk pos. Dah tahu kan nak guna kurier apa, jadi prepare apa yang patut. Wrap barang dengan kemas dan masukkan dalam parcel. Jangan lupa consignment note.

#8 – Kurier datang pick up barang

Barang dah ready, tunggu kurier datang pick up barang di rumah. Mudah sangat, tak perlu bersesak keluar nak pos barang.

#9 – Update tracking number dalam sistem ebay

Bila kurier dah ambil barang, pastikan korang terus update tracking no di dalam ebay. Ini adalah untuk mudahkan pelanggan track parcel mereka.

InshaAllah, senang korang nak dapat feedback positif. Berikan servis yang terbaik. Pelanggan pun akan bagi feedback yang okey.

#10 – Repeat proses 2 sehingga kita dapat buyer setiap hari

Sekarang, ulang buat proses 2 hingga 9. Jangan pernah berhenti selagi mana korang buat bisnes di ebay. Inilah sebahagian usaha kita untuk dapat income yang berganda.

Perjalanan newbie nak berjaya di ebay memang tak mudah. Tapi dengan guideline yang ada, kita follow step by step untuk buat bisnes di ebay.

Jadikan guideline newbie bisnes ebay sebagai rujukan mudah untuk buat bisnes ebay.

Buat sampai berjaya!

Dapatkan Flexipack Dengan

Cepat & Mudah

Di Sini

Nak Buat Duit Dengan

Share Post Yang Korang

Sedang Baca Ni?

2 Comments
  1. Nor Azizah says

    boleh saya berjumpa anda utk lebih memahami cara nak berniaga dengan ebay ni.
    saya betul2 nak buat tapi saya nak sangat berjumpa in person supaya saya lebih faham

    1. Sis Dila
      Sis Dila says

      Sis boleh masuk ke grup Sis Dila ye https://t.me/bizsisdila

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Cara Jual Barang Shopee Ke Overseas. Income 4-5 Angka Sebulan