7 Tip slow and steady buat akaun ebay untuk Newbie

0 448

Buat akaun ebay memang kena slow and steady. Tak boleh rushing nak kejar dapatkan sale semata-mata. Nanti, akan ada banyak isu yang terjadi pada akaun kita.

Sis Dila memang akan selalu remind buyer ebook Export Mudah supaya tak kalut buat akaun.

Sebelum diorang mula buat bisnes di ebay, Sis Dila akan minta diorang baca dulu ebook at least 1 round supaya dapat gambaran macam mana buat bisnes di ebay.

Bila dah faham dan bersedia, baru buat step by step seperti yang diajar dalam ebook.

7 Tips untuk korang yang baru buat akaun ebay;

#1 – Slow and steady buat akaun ebay dan paypal

Okey, ini biasanya semua nak cepat kan. Kalau boleh 10 minit nak setelkan semua.

Korang kena buat dengan tenang. Kalau korang buat cepat-cepat, potensi nak tersalah buat tu tinggi.

Korang kena follow step ni;

  • Register akaun ebay di website ebay.com
  • Register akaun paypal
  • Link kan kedua-dua akaun

Bila dah selesai 3 step penting ni, relaks sekejap.

Korang boleh buat research sikit. Cari produk yang hot selling di ebay.

#2 – Buat listing di akaun ebay

Okey, dah tenang dan ada senarai item yang nak buat listing kan?

Korang masukkan satu-persatu. Pastikan kira harga produk siap-siap ya. Jangan nanti korang rugi pula.

Listkan barang, masukkan gambar yang menarik dan juga description yang mudah difahami.

Kalau tak terer English, guna google translate. Boleh cari keyword yang korang tak faham tu.

#3 – Sediakan duit extra untuk beli barang ebay

Orang yang baru buat ebay kena take note bab ni. Paypal akan hold duit masuk ke akaun kita selama 21 hari. Lepas tu baru kita boleh keluarkan.

Jadi, korang kena sediakan sedikit duit extra. Ini untuk tampung kos beli dan pos barang kepada pelanggan.

#4 – Steady jual barang murah dahulu di ebay

Ini tips untuk korang yang ada bajet ciput tapi nak buat bisnes ebay. Korang senaraikan dahulu produk yang murah untuk permulaan. 

Bila dah ada sale dan lepas 21 hari, listkan produk yang lebih mahal pula.

Korang boleh je nak pinjam duit mak ayah, adik beradik atau kawan-kawan. Tapi sebaiknya usaha sendiri kan.

#5 – Slow and steady dapatkan positive feedback untuk akaun ebay

6 Sebab buat bisnes masa free tanpa simpan stok Feature

Haa, ini antara perkara penting untuk secure akaun ebay. Korang mesti dapatkan feedback yang positif daripada pelanggan.

Feedback positif ini lah yang akan bantu korang untuk pergi lebih jauh di ebay.

#6 – Kira kos barang ebay dengan betul 

Pengiraan kos ni memang sangat penting. Berbuih mulut Sis Dila nak ajar korang untuk kira kos. 

Kena belajar ambil berat bab kos. Kira semua kos yang terlibat untuk setiap produk yang korang jual.

Ini kos yang korang kena kira;

  • Kos produk
  • Kos ebay fee
  • Kos paypal fee
  • Kos penghantaran luar negara

Beza 10 sen itu lah yang menjadikan kita kaya dan berjaya atau sebaliknya.

#7 – Kaji kurier yang berbaloi untuk hantar barang ebay ke oversea

3 Tips untuk tingkatkan profit margin berbisnes di ebay Research

Sekarang ada banyak syarikat kurier yang tawarkan perkhidmatan hantar barang ke luar negara.

Korang kena rajin buat survey. Cek satu persatu, kurier mana yang berbaloi untuk korang guna.

Berapa charge kos shipping yang dikenakan dan berapa lama masa yang diambil untuk barang sampai kepada pelanggan.

Kalau follow 7 tips ini, InshaAllah perjalanan bisnes ebay korang akan lebih smooth.

Oh ya, kalau rasa malas nak belajar sendiri dan nak ada guideline, korang boleh dapatkan ebook Export Mudah

Semoga artikel ini membantu korang untuk bermula!

Dapatkan Flexipack Dengan

Cepat & Mudah

Di Sini

Nak Buat Duit Dengan

Share Post Yang Korang

Sedang Baca Ni?

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Cara Jual Barang Shopee Ke Overseas. Income 4-5 Angka Sebulan