Cara Seller Baru Buat Sale Di Ebay

0 702

Mana-mana bisnes yang kita semua buat, tak kisahlah di Facebook, Instagram atau di TikTok, tujuan utamanya adalah untuk dapatkan sale.

Tapi ingat, jangan pikir nak dapatkan sale sahaja ye.

Yang penting, dapat sale dan dapat sekali dengan modal dan profitnya tau.

Rasa susah nak buat sale kat ebay?

Ada yang mengeluh, macam susah nak buat sale kat ebay.

Dah buat banyak listing kat ebay, tapi still tak lekat sale.

Kononnya dah buat macam-macam, tapi still tak ada view.

Tapi cuma tengok dan cek balik, apa yang korang semua buat untuk dapatkan sale?

Apa yang perlu buat?

Cuba cek list yang Sis Dila bagi kat bawah ni. Korang dah buat ke belum?

  • Dah guna keyword yang betul dalam tajuk?
  • Guna tajuk yang betul tak?
  • Dah guna gambar yang betul, terang dan jelas?
  • Guna berapa gambar dalam 1 listing?
  • Dah buat description dengan jelas dan penuh informasi?
  • Dah cek harga dengan seller lain sama?
  • Apa add on value yang korang offer?

Ha.. cuba jawab soalan-soalan ini dulu.

Dah buat semua atau separuh atau tak buat langsung?

Cek dulu ye.

Nak belajar step by step cara bisnes di ebay boleh tengok di sini

Strategi untuk newbie untuk buat sale di ebay

Sebagai seller baru, memang Sis Dila tak nafikan, agak compete dan kena bersaing dengan seller lama.

Kalau nak ikutkan, bisnes kat mana-mana pun ada cabaran dia kan, especially untuk newbie.

Yang baru nak mula ni memang kena semangat lebih. So yang newbie ni, kena come out dengan sesuatu yang special atau lain dari yang lain dari seller yang sedia ada.

Untuk newbie, Sis DIla share kat sini apa yang korang boleh buat untuk dapatkan sale di ebay

1- Jual dulu untuk dapatkan feedback

Di ebay, feedback positif dari buyer selepas mereka terima barang sangat bermakna.

Setiap feedback yang diterima menunjukkan kredibiliti seller tersebut di ebay.

Selain dari feedback positif, history sold juga diambil kisah.

Bila sesuatu item tu dah sold, akan ada history sold pada listing tersebut.

Kebanyakan buyer akan cari listing yang dah ada banyak hstory sold. Kerana itu menunjukkan trusted.

Tapi, jika item yang korang jual tu memang hot item dan low supply, buyer tak akan fikir panjang dah untuk beli walau tak ada history sold dan feedback positif.

2- Jual dengan harga lagi murah dari seller lain

Iye… jual dengan harga murah tapi cover balik dengan letakkan harga shipping.

Jika seller lain jual item tersebut dengan harga free shipping (RM0.00), kita pecahkan harga tersebut kepada harga barang dan harga shipping.

Bila macam tu, harga item kita akan nampak lagi murah berbanding seller yang free shipping.

Biasanya buyer akan mudah tertarik dan klik pada item yang harga lagi murah.

3- Bagi add on value

Iye.. offer sesuatu yang buatkan buyer kena dan terpaksa beli item dari kedai korang.

Contohnya –

beli 2 dapat 3
Tawarkan free gift
Bagi diskaun untuk pembelian seterusnya

4- Follow cara dari bab ni dalam Export Mudah

Iye… dalam panduan ni ada 2 lagi tajuk penting untuk strategi buat sale di ebay ni iaitu bab 17 dan 18..

Sifu Farhan dan sharing dan tunjuk satu persatu untuk kitas emua.

Korang kena refer dan buat, baru menjadi.

Buat dan follow satu persatu. Pasti dapat buat sale di ebay walaupun korang newbie.

Untuk yang dah beli ebook tu, jangan peram.

Korang kena buat baru dapat hasil dia!

Selamat maju jaya.

Dapatkan Flexipack Dengan

Cepat & Mudah

Di Sini

Nak Buat Duit Dengan

Share Post Yang Korang

Sedang Baca Ni?

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Cara Jual Barang Shopee Ke Overseas. Income 4-5 Angka Sebulan