5 Peluang Bisnes Yang Menguntungkan 2022

0 5,118

Tahun baru, azam baru. Bagi korang yang sedang bersemangat dan berazam untuk mulakan bisnes pada tahun 2022 ini, disini saya ingin berkongsi idea 5 peluang bisnes yang menguntungkan 2022.

Semenjak penghujung 2019 hinggalah masuk tahun 2021, kita dapat saksikan begitu banyak bisnes yang terjejas. Malah berapa banyak pemilik bisnes yang terpaksa tutup kedai disebabkan tidak dapat bertahan.

Dengan pelbagai kos yang perlu di bayar, tetapi bisnes gagal beroperasi seperti biasa. Jualan merundum jatuh.

Sudah pastinya pemilik bisnes akan mengalami kerugian. Paling teruk terpaksa menangung hutang disebabkan kerugian bisnes, terpaksa membayar pelbagai kos walaupun tidak beroperasi.

Sedihkan….

Nak mula bisnes 2022?

Sekiranya korang berazam untuk mulakan bisnes 2022 ini, sudah semestinya kena fikirkan sesuatu idea bisnes yang menguntungkan, dan kurang risiko untuk elakkan kerugian.

Peluang bisnes menguntungkan 2022

Jadi  mahukah korang jika saya kongsikan apakah antara peluang bisnes yang menguntungkan 2022 ini?

Dengan kos yang rendah, mudah untuk dilaksanakan, paling penting korang masih boleh teruskan perniagaan korang tanpa perlu risau jika Malaysia terpaksa melaksanakan perintah kawalan pergerakan sekali pun.

Dengan erti kata lain, bisnes masih boleh berjalan seperti biasa walaupun korang seorang student atau kerja makan gaji. Tanpa perlu korang berhenti kerja semata-mata ingin menjalankan bisnes pada tahun 2022 ini.

Ya, jika itu yang korang cari…teruskan bacaan korang, kerana selepas ini saya akan kongsikan 5 peluang bisnes yang menguntungkan 2022 ini untuk korang fikirkan.

01. Bisnes Affiliate

Sumber : hazimrahmat

Top 1 dalam senarai 5 peluang bisnes yang menguntungkan 2022 ini bagi saya ialah bisnes affiliate. Bisnes affiliate ini, korang tidak perlukan sebarang modal untuk memulakanya.

Cukup korang ada sebiji smartphone dan rangkaian internet, untuk memulakan bisnes affiliate ini. Hanya perlu mendaftar sebagai agen affiliate dengan mana-mana syarikat atau pemilik produk di website mereka.

Selepas mendaftar, korang akan menerima link khas, yang boleh di track jika berlaku jualan menerusi link tersebut.

Sebagai ejen affiliate, tugas korang hanya perlu iklankan atau promotekan link affiliate korang.

Sekiranya berlaku jualan menerusi link affiliate, korang akan menerima komisen dari 10%-50% daripada harga produk. Jumlah komisen adalah bergantung seperti yang telah ditetapkan oleh pemilik produk.

Jenis produk affiliate

Dari segi produk pula, ada produk digital yang berupa panduan dalam bentuk video mahupun ebook pdf. Atau ada juga program affiliate untuk produk fizikal seperti baju, kasut, barangan elektronik dan macam-macam lagi.

Perasan atau tidak, bisnes affiliate adalah bisnes yang sangat-sangat menguntungkan jika korang buat secara serius.

Jika satu ketika dulu, mungkin tak banyak pendedahan tentang bisnes affiliate ni, tapi sekarang, semakin banyak syarikat-syarikat dan pemilik produk menawarkan program affiliate.

Contoh syarikat dan brand besar yang ada menawarkan program affiliate adalah seperti Shopee, Lazada dan Amazon.

02. Bisnes Dropship

Kelebihan bisnes dropship ini ialah korang tidak perlu simpan stok produk. Korang juga tak perlu bungkus dan pergi ke pejabat pos untuk hantar barang kepada pelanggan.

Semuanya akan dilakukan oleh pemilik produk (dalam artikel ni kita anggap pemilik produk sebagai pihak ketiga).

Konsepnya mudah saja.

  • Pilih produk yang sesuai
  • Mark up” harga produk – kira siap-siap berapa untung korang nak.
  • Buat promosi produk.
  • Berlaku pembelian – pelanggan bayar .
  • Korang buat bayaran ke owner produk. Mereka akan urusan pembungkusan dan pos.

Bisnes konsep dropship ini, selain tidak perlukan modal korang boleh terus terima bayaran serta-merta sekiranya korang menerima tempahan dari pelanggan korang.

Tidak perlu tunggu hujung bulan, atau hari tertentu untuk terima bayaran.

Bahan-bahan promosi juga biasanya akan di bekalkan oleh syarikat atau pemilik produk.

Kebanyakan pemilik produk, atau syarikat ada memberikan bimbingan dan kelas secara online kepada ejen-ejen dropship mereka.

03. Bisnes Content Creater – Peluang bisnes untuk yang kreatif

Sekiranya korang mempunyai bakat seni dan kreativiti seperti menghasilkan video, grafik, dan lain-lain, jangan sia-siakan kebolehan korang. 2022 adalah tahun yang lebih kepada arus pendigitalan.

Banyak indsutri yang memerlukan orang yang mempunyai bakat seperti korang. Pemilik-pemilik bisnes konvensional juga sedang giat mulai meletakkan perniagaan mereka secara online.

Jika korang tidak tahu bagaimana untuk bermula, idea bisnes ini mungkin korang boleh cuba untuk memulakan bisnes content creater

Cara jadi content creator.

Pertama, hasilkan portfolio hasil tangan korang. Kemudian gunakan media social seperti Facebook, Instagram, Tik Tok atau You Tube untuk iklankan.

Kedua, buat satu website dan letakkan beberapa contet yang korang buat sebagai portfolio. Cari mana-mana agensi atau syarikat yang sedang mencari content creator di media sosial dan terus apply.

Ketiga, korang boleh daftar di website seperti fiverr. Daftar sebagai seller. Disini korang boleh tawarkan perkhidmatan korang. Dan peluang untuk korang menerima tempahan adalah lebih luas. Kerana fiverr tidak hanya terikat dengan pelanggan dari Malaysia, malah ianya turut menerima pelanggan dari seluruh negara.

04.Bisnes Ebook

Sumber : klikjer.com

Korang ada kemahiran atau pengalaman yang spefik tentang sesuatu perkara? Bisnes ebook adalah salah satu bisnes yang paling menguntungkan jika kena caranya.

Bisnes ini sangat mudah, korang tidak perlu mengeluarkan modal langsung. Korang hanya perlu menulis idea atau pengalaman mengunakan satu perisian word editor seperti Microsoft Word. Kemudian jadikanya dalam bentuk pdf. Dan jual.

Nak jual ikan bilis ke luar negara dengan untung berganda? Belajar kat sini ye

Kelebihan bisnes ebook ini, selain tidak perlukan modal, korang hanya perlu buat sekali sahaja dan korang boleh jual berterusan.

Ini adalah salah satu contoh hasil penjualan Ebook topik kerjaya oleh syarikat Infokerja Resources (IKR) yang mendapat jualan sehingga lebih tujuh angka. Hanya dengan menjual ebook sahaja.

Sumber : rujukanbisnes

Sekiranya korang mempunyai idea, tetapi tak tahu bagaimana untuk menulis tak tahu bagaimana untuk melalukan promosi, jangan bimbang luahan curahan idea korang dan berhubung dengan pihak Klikjer untuk merealisasikan idea korang.

Korang boleh dapatkan maklumat lanjut tentang klikerj disini

05.Bisnes Bouqet – Peluang bisnes untuk suri rumah

Sumber : celcom1cbc

Sebut tentang bisnes bouqet, korang mungkin pernah menerima hadiah bouqet daripada pasangan, anak-anak, ibubapa atau rakan-rakan.

Jika ada sedikit modal, minat dan kreativiti, bouqet salah satu bisnes yang menguntungkan.

Ia sesuai untuk dijadikan hadiah semua peringkat umur. Dari kanak-kanak hingga lah yang bergelar nenek dan datuk.

Setiap hari ada saja yang akan menyambut “hari special” . Ada yang buat tempahan untuk meraihkan hari lahir, hari perkhawinan dan macam-macam lagi.

Untuk mulakan bisnes bouqet, perlukan modal permulaan sekitar RM300 untuk membeli bahan-bahan seperti coklat dan bahan gubahan untuk dijadikan bouqet. Dan selebihnya adalah kretiviti korang untuk menghasilkan bouqet.

Satu bouqet pula korang boleh jual bermula dari RM60 – RM250. Bergantung dengan permintaan dan kreativiti gubahan korang.

Penutup

Bagaimana dengan perkongsian  5 peluang bisnes yang menguntungkan untuk tahun 2022 ini?

Korang dah mula dapat bayangan atau idea untuk mulakan bisnes?

Semoga perkongsian ini sedikit-sebanyak dapat memberikan manfaat untuk korang bermula. Jika tidak pun sebagai semangat untuk korang mula berbisnes.

Apa yang penting ialah untuk terus bertindak. Jangan simpan idea dan perancagan terlalu lama. Semakin lambat bertindak, semakin lambat juga kejayaan untuk dicapai nanti

Nak Buat Duit Dengan

Share Post Yang Korang

Sedang Baca Ni?

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Cara Jual Barang Shopee Ke Overseas. Income 4-5 Angka Sebulan