Cara Perkenalkan Diri – Untuk Temuduga SPA

0 731

Bagi korang yang telah terpilih untuk menghadiri temuduga SPA, tahniah buat korang! Saya nak kongsi pulak macam mana cara perkenalkan diri semasa temuduga.

Sesi temuduga dijalankan untuk melihat dan menguji pengetahuan dan kebolehan setiap calon. Oleh itu, “first impression” sangat penting dan diambil kira oleh ahli panel.

Beberapa langkah perlu korang tahu sebelum perkenalkan diri. Mana boleh main cakap je. Ingat! Kena elak cakap perkara yang tak ada kaitan dengan skop jawatan yang korang dapat.

Oleh itu, saya nak kongsi contoh skrip pengenalan diri yang boleh dicontohi. Perkara yang perlu ada dalam skrip korang tu adalah nama, umur, negeri kelahiran asal, serba sedikit tentang latar belakang pendidikan, dan pengalaman bekerja korang.

Cara Perkenalkan Diri

Perkenalkan nama – cara perkenalkan diri yang pertama

Pakaian 

Terbaik

Untuk Hadiri

Temuduga

Semasa diminta untuk memperkenalkan diri oleh ahli panel, korang kena bagitahu nama penuh korang. Jangan bagi nama singkatan atau nama glamour korang pulak. Contohnya, nama saya Farhan bin Firdaus.

Pengalaman kerja

Bahagian pengalaman kerja, bagitahu kerja yang pernah korang buat. Lagi bagus kalau kerja tu ada kaitan dengan jawatan yang korang dapat tu.

Kalau yang tiada pengalaman kerja lagi, boleh jugak cerita tentang kursus yang pernah korang sertai ataupun kemahiran yang korang ada.

Sekurang-kurangnya korang boleh bersaing dengan calon yang lain dari segi dua aspek ni. Betul tak?

Layak ke untuk jawatan ini?

Soalan ini juga sering ditanya semasa temuduga. Mengapa anda layak untuk jawatan ini?

Dengar macam senang, tapi sebenarnya ahli panel nak nilai pandangan dan cara korang mengadaptasikan jawapan korang tu.

Blur tak tahu nak buat persedian temuduga SPA? Baca ni kalau nak LULUS

Asalkan jawapan anda tu masih rasional dan tidak terlalu berlebihan, in sya Allah anda dah jawab dengan baik tu!

Kalau korang boleh jawab dengan lebih kreatif – lebih baik. Itulah yang akan membezakan jawapan korang dengan calon yang lain.

Cara pertuturan – Cara perkenalkan diri dengan baik

cara perkenalkan diri
Sumber : Stonebrige

Cara percakapan ataupun pertuturan korang juga sangat memainkan peranan. Tidak boleh bercakap terlalu laju, takut para panel tidak dapat tangkap apa yang nak disampaikan.

Cakap terlalu lambat juga tidak boleh. Ianya boleh menguji tahap kesabaran para panel. Jadi kena sederhana, barulah para panel dapat faham apa yang disampaikan.

Kejelasan suara juga sangat perlu. Kena bercakap secara jelas iaitu dari aspek suara dan bahasa yang digunakan.

Cuba korang bayangkan kalau rakan korang menggunakan suara yang sangat perlahan ketika presentation atau mesyuarat? Begitulah situasi yang dialami oleh para panel. So faham-faham jelah.

Semasa diajukan soalan, hendaklah jawab dengan yakin dan lancar. Tujuannya, supaya para panel melihat kesungguhan korang.

Bahasa tubuh

cara perkenalkan diri
Sumber : TheLadders

Seterusnya, cara pergerakan anggota badan. Setiap gerak-geri akan diperhatikan oleh ahli panel, sama ada sedar atau tak sedar.

Ketika masuk ke dalam bilik temuduga, masuk dengan senyuman. Bukan je sedekah, malah dapat memberikan aura yang positif kepada para panel. Jika ada ahli panel yang menghulurkan tangan, sambutlah dengan berjabat tangan dengan mereka.

Rahsia Lulus Temuduga Kerajaan Dengan Mudah

Selain itu, aspek paling penting yang perlu korang titik beratkan adalah, aspek “eye contact”. Dari mata, turun ke hati ewahh, macam tu jugaklah para panel.

Jika mereka dapat melihat pandangan korang yang penuh dengan keyakinan, mereka akan lebih yakin dengan jawapan yang korang utarakan. Percayalah!

Tak boleh sama sekali tunduk di hadapan para panel walaupun rasa gementar sekalipun. Usahakan agar perkara tersebut tidak berlaku. Perkara ini akan mempengaruhi tanggapan mereka terhadap calon.

Bagi mengelakkan berasa gementar ataupun nervous semasa proses memperkenalkan diri, saya nak kongsi sedikit tips untuk menghilangkan rasa gementar.

Tips untuk hilangkan rasa gementar

Pertama sekali, korang kena tarikh nafas dalam-dalam. Dengan itu, korang boleh rasa lega sikit daripada beban yang ada dalam fikiran korang.

Yang kedua, teruskan berlatih bercakap. Hal ni sangat membantu supaya tak rasa janggal dan bertambah lancar semasa bercakap depan para panel.

Yang ketiga, korang boleh salurkan rasa gementar korang dengan melakukan beberapa pergerakan random. Contohnya, menggerakkan tangan semasa menyampaikan maklumat kepada ahli panel. Jadi korang pun boleh terus fokus dan rasa gementar tu berkurangan.

Akhir sekali, didik diri untuk lebih berfikiran positif dalam semua hal. Fikir perkara-perkara yang baik saja. Jangan lupa untuk berdoa supaya dipermudahkan oleh Allah SWT.

Insyaallah semua akan berjalan dengan lancar.

Itu sahaja cara yang dapat saya kongsikan tentang cara perkenalkan diri dengan korang. Jangan lupa praktikkan tau!

Semoga bermanfaat.

Nak Buat Duit Dengan

Share Post Yang Korang

Sedang Baca Ni?

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Cara Jual Barang Shopee Ke Overseas. Income 4-5 Angka Sebulan