Wanita Mesti Bekerja, Kenapa? – Inilah Sebabnya!

0 50

Dalam menghadapi cabaran hidup yang semakin getir, wujud keperluan dan sebab kenapa wanita mesti bekerja. Ramai wanita hari ini bukan sahaja ‘frontliner’ rumah tangga namun turut menjadi ejen penjana ekonomi keluarga.

Pastinya bukan mudah untuk menguruskan tuntutan tanggungjawab di antara keluarga dan kerja, namun melihat kepada sisi positif wanita bekerja, mempunyai simpanan kewangan dapat menjadi persediaan masa hadapan. Bak kata pepatah Melayu, ‘sediakan payung sebelum hujan’. 

Dengan kos sara hidup yang semakin meningkat, kemahiran dimiliki wanita mampu membantu memperoleh pendapatan untuk mengharungi liku-liku hidup.

Bagi suri rumah sepenuh masa, tugas kepada anak dan suami di rumah bukan penghalang untuk bekerja secara sampingan dari rumah. Malah, ramai kaum ibu sangat hebat apabila mampu multitasking menguruskan anak di samping menyiapkan tugasan harian kerja pejabat.

Jom saya kongsikan 5 sebab wanita mesti bekerja. Adakah korang tergolong dalam sebab-sebab ni?

Sebab kenapa Wanita Mesti Bekerja

Pakaian 

Terbaik

Untuk Hadiri

Temuduga

1. Wanita ingin berdikari.

Wanita berdikari bekerja
Sumber : Facebook

Zaman sudah berubah. Ramai wanita masa kini yang sudah terbiasa berdikari sejak bujang, walaupun telah berkahwin. Mereka tak lagi mahu sentiasa berada di zon selesa.

Mereka gemar ‘berwaspada’ dengan mempunyai saving. Mereka mahu mempunyai duit poket sendiri dan selesa dengan usaha sendiri.

Apatah lagi jika mereka tidak suka meminta-minta dan mengharapkan penjaga atau suami. Wanita kini berani bangkit dan mandiri melaburkan masa dan tenaga demi taraf kehidupan yang lebih baik.

Buat bisnes online ini dari rumah pun boleh. Income 4-5 angka sebulan

2. Wanita ingin memenuhi kepuasan dan kehendak diri.

Wanita selalu dikenali sebagai seorang yang gemar membeli-belah, kan? Tak hairanlah wujudnya pepatah Barat yang berbunyi, “Shop Till You Drop” kerana golongan wanita sinonim dengan beli-belah.

Mereka biasanya menjadikan alasan aktiviti bershopping ini sebagai terapi diri, self-reward atau memenuhi kepuasan diri.

Dengan bekerja dan mempunyai wang sendiri, wanita mempunyai kebebasan untuk memanjakan diri sebagai penghargaan dan motivasi untuk melakukan tugas-tugas harian. Paling best kalau ada teringin apa-apa boleh terus beli guna duit sendiri, kan? 

3. Wanita mempunyai matlamat kewangan sendiri.

Setiap wanita semua pasti mempunyai impian dan matlamat tersendiri.

Bergantung kepada objektif, antara matlamat ialah mempunyai koleksi emas, menunaikan haji /umrah, sebagai deposit pembelian rumah, pendidikan anak-anak dan lain-lain.  Namun tanpa usaha, ia tak akan jadi kenyataan.

Sesetengah wanita yang berdikari dan celik kewangan sentiasa mencari peluang untuk buat duit. Bahkan tak dinafikan ramai wanita dikurniakan skill pandai berniaga dan berjiwa entrepreneurship.

Samada wanita bekerjaya atau suri rumah, pasti ada matlamat kewangan jangka pendek dan panjang sendiri. Apa pula matlamat kewangan korang?

Koleksi simpanan emas wanita
Sumber : Suara

4. Wanita mesti bekerja untuk membantu suami.

Salah satu bentuk penghormatan Islam terhadap wanita ialah lelaki diberi tanggungjawab melindungi dan menafkahi wanita jagaannya. Memberi nafkah ialah 100% tanggungjawab suami.

Namun, jika pendapatan suami tak mencukupi untuk membiayai keperluan asas keluarga, maka dibolehkan wanita untuk bekerja dengan kebenaran suami demi memantapkan nafkah dan  kewangan rumah tangga.

Tapi, para suami jangan sampai culas dan menyerahkan tanggungjawab kewangan kepada isteri ya. Nafkah tetap kena beri kerana meringankan beban tidak sama dengan mengambil alih beban. 

5. Wanita mesti bekerja untuk membantu ekonomi keluarga.

Duit wanita bantu ekonomi keluarga, suami, rumahtangga
Sumber : Google

Sememangnya dalam hukum Islam, anak lelaki lebih bertanggungjawab secara langsung ke atas ibu bapa.

Namun, tak bermakna anak perempuan terlepas daripada tanggungjawab. Selain memberikan khidmat, anak perempuan yang mempunyai sokongan kewangan juga dapat berbakti kepada ibu bapa. 

Dengan sedikit sumbangan sekalipun, insyaAllah dapat juga menggembirakan dan memberi keselesaan kepada ibu bapa yang dulu berpenat-lelah membanting tulang dan kini telah lanjut usia.

Kesimpulan

Ini adalah antara sebabnya kenapa wanita mesti bekerja. Pastinya setiap wanita bekerja telah melaksanakan satu tanggungjawab dan pengorbanan yang besar dalam mengimbangi aspek kekeluargaan dan pekerjaan.

Semoga setiap wanita hebat yang bekerja siang dan malam untuk menanggung diri dan keluarga terus dikurniakan kekuatan dan sokongan padu serta terus menjadi inspirasi buat orang sekeliling.



Nak Buat Duit Dengan

Share Post Yang Korang

Sedang Baca Ni?

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Cara Jual Barang Shopee Ke Overseas. Income 4-5 Angka Sebulan