Sebelum Berhenti Kerja – Buat persediaan Ini.

0 166

Berhenti kerja bukanlah suatu yang mudah untuk dilakukan, namun adakalanya ia perlu dibuat.

Persediaan dari segi mental, fizikal dan emosi perlu diberi perhatian sebelum resign. Memang banyak perkara perlu difikir dan dipertimbangkan.

Kenapa memilih untuk berhenti kerja?

Ada yang berhenti kerana ingin mengubah haluan karier. Dan ingin fokus kepada melakukan perkara baru yang boleh menambah pengalaman.

Ada yang berhenti untuk jaga anak. Lebih berbaloi dari hantar ke nursery sebab kos makin tinggi.

Atau ada masalah di tempat kerja. Samada sebab bos, environment atau faktor gaji, jarak dan lain-lain.

Malah, ramai juga resign untuk beralih mencari sumber pendapatan dengan bekerja dari rumah. Nak memanfaatkan kemudahan internet zaman digital.

Tak kiralah apa sebab sekalipun, jika ia dapat membantu dalam meningkatkan kualiti hidup dan menyumbang kepada self-improvement, apa salahnya.

Kelebihan Berhenti Kerja dan Bekerja Sendiri

Berhenti kerja - Freedom of Work
Sumber : Pixabay

Bagi saya, orang yang bekerja sendiri ini mencipta peluang kerja tersendiri dengan cara yang kreatif dan berinovasi.

Malah, mempunyai kelebihan yang tersendiri yang orang lain tak dapat. 

Antaranya:

-Kebebasan terjamin, ada kawalan penuh terhadap kualiti kehidupan.

-Masa fleksibel, boleh tentukan masa bekerja tanpa paksaan mana-mana pihak.

-Elak drama dan politik di tempat kerja, hidup dah kurang stress.

-Jadi bos dan pekerja untuk diri sendiri. 

Menarik kan?

Jadi jom saya kongsikan langkah yang perlu dibuat sebelum buat keputusan nekad untuk berhenti.

Ini persediaan sebelum berhenti kerja… No 3 Sangat Penting!

1. Sediakan tabung simpanan untuk 3 atau 6 bulan

Antara persediaan paling penting sebelum berhenti kerja adalah sediakan simpanan bulanan sama ada 3 bulan, 6 bulan ataupun setahun. 

Tabung simpanan sangat penting ya, ia boleh digunakan untuk mengurangkan tekanan kewangan (financial stress). 

Ia juga sebagai tabung kecemasan, iaitu persediaan ‘perlindungan’ masa depan. 

Korang boleh mulakan dengan small step je. Kalau korang mampu menyimpan RM10 seminggu, dalam masa setahun, korang akan ada RM520 dalam tabung simpanan. Tambahkan nilai simpanan sedikit demi sedikit berdasarkan pendapatan korang. 

Selain itu, boleh juga cuba untuk menyimpan semua wang kertas yang bernilai RM1, RM5, RM10 atau RM20 selama satu tahun. Korang mungkin terkejut dengan jumlah simpanan yang terhasil! Sikit-sikit lama jadi bukit tau.

Belajar buat bisnes hanya dengan jual barnag Shopee ke luar negara. Potensi income dalam 4-5 angka sebulan. Boleh belajar di sini

Dana kecemasan sebelum berhenti kerja
Sumber : Remaja

2. Kurangkan komitmen hutang

Sebelum berhenti kerja, sebaik-baiknya kurangkan komitmen kewangan korang. 

Langsaikan hutang-piutang yang ada. 

Lagi-lagi hutang negatif macam kad kredit. Sebabnya, hutang kad kredit adalah hutang yang sangat tinggi kadar faedahnya.

Sediakan juga bajet untuk bantu korang menguruskan perbelanjaan bulanan dengan lebih baik ya.

3. Rangka pelan dan hala tuju yang jelas

Korang MESTI rangka pelan yang lengkap supaya matlamat jelas. Kenalpasti hala tuju selepas berhenti kerja.

Ambil contoh berhenti untuk berbisnes. Pastinya korang dah ada plan sendiri kan. Jadi, rangka siap-siap cara untuk execute bisnes dan dapatkan sales.

Suka untuk saya nasihatkan, kalau korang berhenti kerja untuk berbisnes, jangan tunggu dah berhenti kerja baru nak mula. Kalau yakin nak berbisnes, mulakan lebih awal.

Mungkin penat sikitlah. Contohnya, siang korang bekerja makan gaji, malam korang berniaga.

Tapi bila dah mulakan, alah bisa tegal biasa. Lama-lama korang akan selesa dan stabil. Jadi boleh hantar surat berhenti kerja dengan perasaan bangga dan senang hati. Tak perlu risau banyak.

4. Berdamping dengan orang yang tepat dan positif

Pastikan korang dikelilingi dengan sahabat dan orang-orang yang tepat bagi mengekalkan momentum, ketenangan jiwa dan tingkatkan potensi diri.

Saya bagi contoh. Kalau korang berhenti kerja untuk jadi suri rumah, cubalah join komuniti suri rumah supaya korang dapat berkongsi pengalaman, pendapat dan info baru. Mesti ada je hal-hal menarik dan bermanfaat yang boleh korang praktikkan!

5. Menambahkan ilmu dan skill

Tingkatkan pengetahuan dan skill berkaitan kemahiran khusus merupakan antara persiapan yang penting. 

Dengan adanya ilmu, maka korang akan lebih mudah untuk merancang dan melaksanakan pelan seterusnya.

Malah, ilmu juga meningkatkan kesediaan korang dalam menjalani environment baru selepas berhenti kerja. 

Apa-apa cabaran seterusnya insyaAllah dapat ditempuhi dan ditangani dengan lebih baik.

6. Bertawakal kepada Allah dan percaya rezeki Allah itu luas

Akhir sekali adalah berserahlah segalanya kepada Allah. Kita hanya merancang, Allah yang menentukan.

Buat apa pun jangan pernah putus asa ya, kerana rezeki Allah sangatlah luas. Jadi berlapang dada, percaya diri dan ketentuan Allah!

Dan berdoalah sebanyak-banyaknya, agar korang dikurniakan perjalanan yang mudah untuk setiap usaha dan tindakan seterusnya. Yakinlah, setiap yang korang lakukan ini adalah untuk kebaikan diri sendiri dan keluarga.

Kesimpulan

Demikianlah beberapa tips sebelum berhenti kerja yang dapat saya kongsikan. Rancanglah dan buat persiapan dengan baik ya.

Semoga dipermudahkan segala urusan buat yang nak berhenti kerja dan dilorongkan segala kebaikan dan kelebihan yang banyak untuk perjalanan seterusnya. Aamiin.

Apa-apa pun, selamat maju jaya!

Nak Buat Duit Dengan

Share Post Yang Korang

Sedang Baca Ni?

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Cara Jual Barang Shopee Ke Overseas. Income 4-5 Angka Sebulan