Cara Susun Sijil untuk Temuduga SPA

2 2,647

Bagi korang yang terpilih untuk menghadiri temuduga SPA, mesti korang tengah sibuk buat persiapan kan? Terlalu banyak nak kena prepare termasuklah susun sijil. Cara susun sijil pun kena betul tau.

Jangan risau.

Untuk mengurangkan rasa gusar korang tu, saya nak berkongsi cara penyusunan sijil supaya nampak tersusun, smart dan mudah untuk disemak satu persatu.

Nampak remeh. Tapi benda ni boleh bantu korang untuk lebih bersedia saat kena interview nanti.

Cara susun sijil

Semua dokumen-dokumen dan sijil-sijil tersebut perlu disusun mengikut susunan yang betul. Tujuanya adalah untuk memudahkan panel membuat semakan sijil dan dokumen yang korang bawa semasa sesi temuduga tersebut.

Pakaian 

Terbaik

Untuk Hadiri

Temuduga

Sediakan fail yang sesuai

Sebelum nak susun sijil, korang kenalah ada sebuah fail. Ketika nak sediakan fail, sila beli atau gunakan fail yang berwarna gelap seperti warna hitam ataupun kelabu.

Pastikan fail tu jugak tidak boleh bercorak. Kenapa? Sebab korang dah berada di fasa pekerjaan sekarang, jadi come on lah, tak kan nak pakai yang kartun lagi kan. Hehehe.

Ianya juga menunjukan sifat dan budaya profesionalsime korang.

Fail jangan terlalu tebal, cari yang sesuai dengan bilangan sijil

Sediakan fail yang kosong saja. Saya cadangkan jugak, beli fail yang bersesuaian dengan bilangan sijil yang korang ada supaya nampak lebih kemas.

Selain nampak kemas, ia juga bagi mengurangkan persepsi panel penemuduga, terbuka peluang untuk fikir. “Eh dia ni fail saja tebal. Tapi isi banyak kosong rupanya”.

Tulis ini pada muka depan fail

Pada muka depan fail, lekatkan satu kertas bersaiz A4 atau ikut kesesuian korang.

Ianya tertera nama penuh dan nombor kad pengenalan korang. Hal ini bagi memudahkan isi kandungan fail korang untuk dikenal pasti oleh pihak yang menemuduga.

Kena ingat, bukan seorang yang di temuduga., mungkin berpuluh dalam amsa sehari.

Jangan bagi panel serabut dengan isu remeh-temeh tentang diri korang.

Lembaran yang seterusnya, sila tulis nama jawatan berserta gred jawatan yang korang dapat. Tujuannya, supaya jelas jawatan yang korang dapat.

Nak lulus temuduga SPA? Ni tips persediaan untuk korang

Semasa mendapat jemputan untuk ditemuduga, mesti korang dapat tahu daripada kiriman email yang telah dihantar kepada korang bukan?

Email jemputan tersebut juga, perlu korang print out dan sertakan sekali di dalam sijil. Hal ini bagi tujuan penyemakan, pendaftaran dan pengambilan nombor angka giliran temuduga korang.

Korang juga perlu sediakan resume yang lengkap.

Ingat, pastikan korang ingat apa yang ditulis dalam resume.

Boleh dikatakan 80 peratus, korang akan di tanya tentang pengalaman kerja bedasarkan apa yang korang tulis dalam resume Ini berdasarkan pengalaman saya di panggil temuduga SPA sendiri.

Jadi, bagi penekanan berkaitan resume korang dan jangan buat sekadar cukup syarat sahaja.

Seterusnya, korang boleh letak salinan kad pengenalan dan sijil lahir bersama dengan ibu bapa. Dokumen-dokumen ini bagi tujuan rujukan.

Selepas itu letak maklumat pendidikan .

Cara susun maklumat pendidikan

Pertama sekali, susun sijil-sijil tu daripada aras pendidikan yang tertinggi dahulu ke pendidikan paling rendah. Contohnya, daripada sijil peperiksaan PHD hingga SPM.

Untuk korang yang lepasan Ijazah Sarjana Muda dan ke atas, sertakan skrol dan transkripsi lengkap.

Selepas sijil-sijil akademik, letak pula pula sijil berhenti sekolah.

Sama je susunan dia macam di atas tadi. Mula dari sijil berhenti tahap pendidikan tinggi hingga rendah.

Bagi yang ada sijil MUET, sijil ni pun perlu diletakkan di dalam fail sekali. Tapi kalau tiada, abaikan saja.

Selepas itu, letakkan pula sijil-sijil penglibatan kokurikulum dan kurikulum yang ada.

Biasanya sijil ni yang paling banyak berbanding sijil-sijil lain kan?

Dokumen pengalaman kerja

Sekiranya ada pengalaman kerja, sertakan sekali dokumen pengalaman kerja tersebut.

Kalau belum ada pengalaman kerja, boleh juga sertakan sijil kursus atau sijil kemahiran yan ada. Ni pun boleh jadi kelebihan jugak.

Kalau ada sijil-sijil penting yang berkaitan lagi, korang boleh je letak. Asalkan masih berkait dengan jawatan yang korang dapat tu. Mana tahu dapat markah tambahan

Itu sahaja cara susun sijil yang saya boleh kongsikan kepada korang.

Harap korang boleh teliti tentang penyediaan dokumen perlu di bawa semasa temuduga korang.

Tujuan perkongsian ini untuk mudahkan persedian korang. Bagi yang ada pengalaman, mungkin boleh la berkongsi juga sedikit-sebanyak pengalaman korang di ruangan komen di bawah.

Saya doakan semoga korang berjaya dan diterima untuk bekerja dalam sektor awam dan seterusnya dapat menyumbang kepada kemajuan sistem negara kita.

Nak Buat Duit Dengan

Share Post Yang Korang

Sedang Baca Ni?

2 Comments
  1. aeiQa says

    Salam nak tanya. Klu dah upload dokumen kat mycv, dokumen2 tu kena buat salinan ke?

    1. Sis Dila
      Sis Dila says

      Snap atau scan dokumen yang original ye. Make sure semua nampak dnegan jelas.

      Jika snap bagi nampak 4 penjuru dokumen.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Cara Jual Barang Shopee Ke Overseas. Income 4-5 Angka Sebulan