http://onlyfuckvideos.net http://xxx247.club bedside oral sex with katrin tequila.xxxfamousvideos.com

Barang Shopee Hilang – Apa Nak Buat ?

by | Jan 15, 2022 | Shopee | 1 comment

Korang ada pengalaman tak beli barang dekat shopee, barang tu hilang lepas korang check tracking pos, atau barang yang di order tu tak sampai-sampai.

Korang biar je ke?

Atau korang ada minta refund..

Kalau sekali, dua mungkin ok lagi, itu pun kalau melibatkan barang yang murah.

Kalau barang yang mahal tak kan biar je kan.

Bagi yang tak tahu, sebenarnya kita boleh request refund dari pihak shopee. Jika betul kita tak terima barang tempahan kita.

So dalam post kali ni saya share perkongsikan @ Myjoe pengalaman beliau tentang apa perlu buat jika barang shopee hilang.

Belajar buat duit di Shopee di sini

Kenal pastikan dahulu. Adakah barang kita betul hilang

Ada dua situasi yang kita kena pastikan

  1. Sistem shopee bagitau barang dah delivered
  2. Barang tak gerak-gerak

#1 Sistem shopee bagitau barang dah delivered

Sumber : Myjoe

Yang ni korang pastikan kena clear betul-betul. Semak di apps shopee.

Jika dalam sistem shopee bagitahu barang dah delivered,tapi korang tak terima barang tu…

Cuba double check dulu, mana lah tau abang posmen selit barang korang tu dekat mana-mana dalam bakul motor ke, atas bumbung ke… hehehe.

Kalau dah puas cari tak jumpa jugak.  Minta tolong, cuba tanya dengan jiran, kot la abang posmen tersilap rumah, atau main campak je masuk rumah jiran.

Atau pun mungkin diorang tolong simpankan kebetulan masa tu korang tiada dekat rumah kan

Kalau dah confirm memang tiada, boleh ke langkah seterusnya.

Baca cara-cara request refund dari pihak shopee

#2 Barang tak gerak-gerak

Pastikan lebih dari tarikh penghantaran yg sepatutnya. Baru boleh guna cara ini. (Boleh tengok date warna hijau tu).

Cara-cara request refund dari Shopee jika barang Shopee hilang


 
Untuk makluman, kes-kes begini bukanlah berpunca dari seller tak hantar barang, barang shopee hilang kebanyakan berpunca dari pihak kurier.
 

 Klick “Did not receive the order

Sumber : Myjoe

Lepas tu korang isi pada ruangan description. Sebab-sebab yang sesuai.. Kemudian send
 

Seller yang faham, dan dah biasa… dia akan klick “dispute” dan klick “I have shipped the items and have proof of shipment”. Kalau seller tu baru atau tak tahu, korang jelaskan dengan dia.

Minta seller tu klik dispute untuk shopee refund kepada kedua-dua pihak buyer dan seller. Lepas step ni pihak shopee akan masuk dan check dengan pihak courier

Biasanya pihak shopee akan ambil masa dlm 2-3 hari. Sekiranya korang belum terima apa-apa respon dari shopee, cuba reply say hi atau minta diorang update kat ruangan discuss tu.

Jika barang korang, masih belum terima dalam tempoh yang diberi, korang juga boleh request refund terus. Seller tersebut akan faham dan dispute. Tapi dalam masa yang sama, pihak Shopee akan siasat dahulu.

Biasa selalu dok habiskan duit di Shopee je kan… kali ini kita buat lubuk duit pula. Baca sini!

Apa nak buat jika barang pending lama di kurier?

Jika barang pending lama di kurier, Shopee akan minta kurier tersebut untuk hantar barang. Tetapi jika barang tersebut terbukti hilang, pihak Shopee akan refund buyer dan seller tersebut.

Jadinya lepas ni korang dah tau apa perlu di buat jika terjadi lagi barang korang tak sampai.

Untuk makluman juga, jumlah refund yang di bayar tersebut, pihak Shopee akan bagi pada jumlah yang sepatutnya, yang penting korang ada bukti.

Ni step mudah untuk korang follow

Secara ringkasnya saya ulang balik cara untuk refund barang yang hilang:-

  • Buka apss shopee. Pada pesanan korang yang tak terima tu
  • Klik butang ‘Request Refund/Return‘. Klik situ.
  • Tunggu sampai seller accept permohonan kita tu.
  • Kalau kata penjual tak mau lulus, korang boleh rujuk pada Shopee terus. 

Sekiranya tak ada masalah, seller accept request kita, duit refund masuk semula ke akaun kita (rujuk pada cara pembayaran masa kita order barang tersebut). 

Berapa hari dapat duit balik?

Proses pembayaran kebiasaanya dalam masa 7 hari lebih kurang. 

Tips sekiranya korang order barang-barang yang mahal, mudah pecah, pastikan korang record video unboxing.

Jika ada kerosakan, calar, pecah atau kurang, ianya akan membantu kita nak request claim atau report nanti

Sekian dulu perkongsian kali ni. Semoga membantu

  • Nak tau cara dapat income macam ni??

Korang terus dapat info lepas masukkan details dan tekan button submit

Nak Tahu Cara Buat 4-5 Angka Sebulan Di Ebay?

Isi details kat bawah ye.

ARTIKEL BERKAITAN

Ini Link Zoom Untuk Kelas Online Ebay PERCUMA

Ini Link Zoom Untuk Kelas Online Ebay PERCUMA

Kelas ini untuk mereka yang belum pernah buat bisnes ebay dan tak ada modal nak beli ebook lagi. Sifu Farhan dan team akan sharekan macam mana cara mereka buat 4-5 angka sebulan dengan jual barang keperluan harian ke luar negara. Yang terlepas kelas sebelum ni, jangan...

Barang Speedmart Laku Di Ebay

Barang Speedmart Laku Di Ebay

Mesti ramai yang tak percaya kan… tak sangka…barang-barang dari Speedmart masih laku di ebay dan banyak di platform tersebut. Dan paling penting, barang yang laku di ebay tu, mudah dapat. Bila ada sale di ebay, boleh terus ke Speedmart untuk beli produk tersebut....

Pendaftaran Kelas Online Percuma Dah Di Buka

Pendaftaran Kelas Online Percuma Dah Di Buka

Khas untuk yang nak belajar cara jual barang Shopee atau Tiktok ke luar negara dengan untung berganda, korang boleh follow kelas online secara PERCUMA ini Tarikh : 7 May 2023Masa : 10.00 pagiTempat : Zoom ( Di hadapan laptop/fon masing-masing) Daftar Di Sini Link...

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

www.weneedporn.online slutty teen looks awesome. www.olalaporno.com

Cara Jual Barang Shopee Ke Overseas. Income 4-5 Angka Sebulan

Step by step cara buat

Selalu ada masalah

tak cukup duit

setiap bulan?

Jom belajar cara jana 4-5 angka sebulan dengan jual barang Shopee/Tiktok ke luar negara

16108

Link panduan dihantar terus ke emel korang ye...

Panduan PERCUMA

Sebelum ni shopping je kat Shopee, jom kita buat duit di Shopee pula!