Kerja Gaji Besar Tahun 2022 Walau Tanpa SPM

0 297

Nak kerja gaji besar tahun 2022, tapi pendidikan SPM pun tiada, boleh ke?

Memasuki industry ir 4.0 kini tiada lagi yang mustahil.

Dengan perkembangan teknologi dan permintaan pasaran masa kini, di Malaysia saja ada bermacam-macam bidang pekerjaan yang ditawarkan memberikan gaji besar tanpa mengambil kira taraf pendidikan.

Mungkin korang sendiri pernah membaca atau mendengar kisah-kisah kejayaan individu yang tidak berapa berjaya dalam pendidikan tetapi mampu untuk bergaji besar atau mempunyai pendapatan lumayan.

Senarai Kerja Gaji Besar Tanpa Kira Taraf Pendidikan

1.Ejen Dropship

Pakaian 

Terbaik

Untuk Hadiri

Temuduga

gaji besar ejen dropship
Sumber : Shopee

Percaya atau tidak, di Malaysia ramai yang buat kerja ni dan berjaya memiliki pendapatan 4 angka ke 6 angka setiap bulan. Untuk menjadi ejen dropship ini, tiada syarat kelayakan pendidikan di perlukan. Hanya usaha,komitmen dan kerja keras sahaja di perlukan.

Nak jadi ejen dropship pun tak susah, cuma perlu taip dekat carian google ejen dropship. Pasti kita semua akan temui banyak founder-founder produk atau stokis yang memerlukan ejen dropship

Baca juga cara jual barang Shopee ke overseas dengan untung berganda di sini

2. Jadi artis/penyanyi/pelawak

gaji besar sebagai artis
Sumber : lwlies.com

Korang ada bakat? Masuk saja mana-mana program reality TV yang diiklankan. Contoh seperti Big Stage dan lain-lain. Hadiah pun masyuk. Kalau tak menang pun, mempunyai peluang cerah untuk keluar di kaca TV. Bayaran yang di tawarkan pun agak tinggi.

3. Ejen Hartanah – kerja gaji besar

Sumber : putrahartanah

Kebanyakan mereka yang menjadi ejen hartanah ini mempunyai penampilan yang segak dan professional.

Untuk menjadi ejen hartanah juga, tidak semestinya perlu mempunyai pendidikan yang tinggi.

Mereka yang jadi ejen hartanah ni pun, nampak saja seperti biasa. Dapat jual satu hartanah pun dah masyuk.

Cumanya, jika korang seorang yang pemalu, kerjaya ini tidak sesuai. Kerana ianya memerlukan korang petah berkata-kata dan selalu berkomunikasi atau berjumpa dengan klien

4. Kerja di pelantar minyak – kerja gaji besar

gaji besar kerja pelantar minyak
Sumber : Kisahdunia.com

Rata-rata ramai yang tahu bekerja di pelantar minyak ni memang gaji besar. Namun komitmen dan pengorbanan juga besar. Lagi-lagi untuk mereka yang dah berkhawin dan bekeluarga.

Ini kerana mereka yang bekerja di pelantar minyak ni jarang dapat bersama keluarga. Boleh jadi sebulan hingga tiga bulan tak jumpa keluarga. Risiko pun tinggi

5. Pro Player Esport

Sumber : Buzzkini

Bagi yang suka bermain permainan video, korang boleh membina kerjaya sebagai pro player.

Alang-alang main game, biar sampai jadi duit. Jika dulu bermain game di anggap satu perkara yang hanya membuang masa, kini tidak lagi.

Dari usia remaja hinggalah dewasa, bidang kerja sebagai pro player esport ini tidak mengira usia.

Apa yang penting ialah bakat dalam bermain satu-satu permainan video

6. Kerja di Singapore

Sumber : Remaja.my

Bagi yang tak tahu, ramai orang Malaysia yang sanggup bekerja di Singapore walaupun sebagai cleaner.

Ini kerana gaji yang di tawarkan sangat lumayan. Gaji seorang cleaner di Singapore lebih besar dari seorang supervisor bertarap diploma di Malaysia. Inilah hakikatnya.

Walaubagaimanapun pendidikan adalah sangat penting. Jangan kerana gaji lumayan, korang gadaikan pendidikan. Terutamanya adik-adik yang masih bersekolah. Sekurang-kurangnya, habiskan sekolah dahulu ye.

Tujuan post ini ditulis

Ini adalah sebagai motivasi kepada mereka di luar sana yang tidak berkemampuan untuk melanjutkan pendidikan ke tahap lebih tinggi disebabkan pelbagai perkara.

Juga sebagai pembakar semangat untuk mereka terus berusaha untuk mencari pekerjaan yang boleh memberikan gaji yang besar dan seterusnya mampu untuk memberikan kehidupan yang lebih baik

Kesimpulanya

Jangan mudah berputus asa dan jangan malas.

Walaupun mungkin lemah dari segi akademik, korang masih berpeluang untuk mendapatkan kerja dengan gaji besar.

Tetapi walaupun sesuatu bidang kerja itu menawarkan gaji yang besar, namun sekiranya tidak mempunyai disiplin, malas dan tidak berusaha sebaik mungkin, korang mungkin sukar untuk diterima kerja dalam apa-apa juga bidang kerjaya.

Semoga perkongsian ini bermanfaat

Nak Buat Duit Dengan

Share Post Yang Korang

Sedang Baca Ni?

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Cara Jual Barang Shopee Ke Overseas. Income 4-5 Angka Sebulan