Idea – Tips Mudah Supaya Tak Hilang

0 90

Idea adalah sesuatu yang sangat berharga. Ianya datang dan pergi dengan spontan. Kadang, datang tanpa di jemput. Pergi tanpa di pinta.

Korang pernah tak alami situasi seperti ini. Ketika korang sedang memandu. Bergegas ke tempat kerja. Dalam keadaan rushing.

Tiba-tiba terlintas ilham mencurah-curah dekat kepala.

Amatlah rugi, jika mempersiakan sahaja ilham tersebut berlalu pergi. Mungkin ilham yang datang tu, merupakan penyelesaian yang kita tunggu-tunggu sebelum ni.

Tapi disebabkan kita terleka dan terlupa idea tersebut. Maka kita perlu masa yang lebih untuk menanti ilham lain yang hadir.

Ilham juga satu anugerah yang sangat istimewa. Ianya hadir untuk kita sahaja.

Kadang, ada masanya kita tak dapat nak buat apa-apa langsung sebab otak tepu.

Sebab itu, bila-bila masa sahaja, jika ilham datang secara mengejut dan tiba-tiba. Terus cepat-cepat catitkan, tulis apa yang terlintas. Jika tidak, mungkin kita dah tak ingat dah lepas tu.

Boleh jadi, ianya ilham daripada Allah atas doa-doa. Jadi jangan sia-siakan.

Tips supaya idea tak hilang.

Kita sedar yang mungkin ilham tu kebiasanya datang secara tiba-tiba. Jadi di sini ada beberapa cara, atau tips yang mungkin korang boleh cuba untuk tidak kehilangan ilham tersebut.

Sediakan buku catatan dan pen.

Sumber : Pixabay.com

Ini adalah kaedah old school yang paling terbaik. Sebabnya, daya ingatan kita akan akan lebih kuat dan lebih berkesan bila kita, baca, dengar dan lihat apa yang kita tulis.

Rekod idea atau taip guna handphone

Ini adalah cara yang paling mudah dan senang untuk di praktikan. Zaman sekarang ni, boleh katakan smartphone kita tak pernah tinggal. Sentiasa ada bersama.

Mencari idea perniagaan di musim pandermik? Refer di sini

Jadi contohnya jika kita dapat ilham ketika memandu. Boleh terus cari tempat parking yang selamat. Berhenti seketika terus taip atau paling mudah,terus rekod percakapan kita. Cuma perlu cakap semula apa yang terlintas di fikiran.

Kongsikan idea dengan orang lain

Mungkin kita boleh kongsikan dengan orang yang kita percayai. Jadi sekiranya lupa, boleh bertanya semula dengan orang yang kita kongsikan.

Cumanya jika ianya sulit atau penting, maka hati-hati dengan siapa kita berkongsi itu.

Membaca buku

Sumber : Pixabay.com

Untuk pastikan otak kita sentiasa mempunyai idea, perlu untuk melatih otak kita untuk berfikir.

Boleh membaca pelbagai buku, menonton youtube, atau membaca blog mahupun perkongsian-perkongsian menarik di media sosial yang berkaitan bidang atau perniagaan yang kita jalankan.

Beriadah

Melancong , atau beriadah. Pernah dengarkan orang kata, jauh perjalanan luas pemandangan.

Aktiviti-aktiviti ini juga sebenarnya boleh melatih otak kita untuk mendapatkan ilham atau buah fikir yang menarik.

Bermain permainan IQ – Memudah dapat idea

Sumber : Pixabay.com

Salah satu lagi cara kita boleh melatih otak, adalah dengan bermain permainan mencabar minda.

Antara contoh permainan yang boleh kita praktikan, seperti teka silangkata, hubungkan perkataan dan banyak lagi.

Permainan sebegini kita boleh dapatkan menerusi telefon pintar. Ianya bagus untuk menguatkan memori jangka pendek.

Rehat jika rasa penat dan letih.

Sekiranya badan dan otak kita letih. Memang sukar untuk kita kekal fokus. Apa lagi untuk paksa otak kita berfikir dan mengingati ilham yang muncul. Jadi dapatkan rehat yang cukup

Mula fikirkan perkara-perkara menarik atau penyelesaian kepada apa yang kita cari selepas rehat yang cukup.

Dengan rehat yang cukup juga, otak kita akan kembali cergas.

Berdoa

Apa lagi yang kita boleh harapkan, selain memohon doa dari Allah, tuhan yang mengurniakan kita ilham tersebut. Maka mohonlah doa, agar kita di beri petunjuk dalam setiap apa sahaja masalah dan kerumitan yang kita alami. Agar kita tidak mudah lupa

Amalkan makan makanan Sunnah

Salah satu juga kita boleh lakukan agar tak mudah lupa. Ialah amalkan makan-makanan Sunnah untuk kuatkan daya ingatan.

Contoh seperti kurma, madu, kismis, buah tin dan juga saffron.

Ini adalah antara amalan-amalan orang-orang dulu yang memang terbukti secara klinikal membantu untuk menguatkan daya igatan

Kesimpulan

Lain orang, lain pendapatnya. Walaupun begitu kita tak perlu untuk berbalah sekiranaya berlainan pendapat dengan orang lain. Kita perlu meraikan pandangan dan pendapat yang berbeza.

Satu lagi, jika dah ada ilham tu, cepat-cepat untuk buat tindakan. Jika tidak ianya hanya akan sia-sia sahaja.

Bukan mudah kita mendapat ilham ni. Mungkin selepas berjam-jam, atau berhari-hari kita memerah otak baru ianya datang.

Jadi sangat rugi jika kita tidak manfaatkanya sebaik mungkin.

Sekiranya korang ada tips atau pengalaman cara agar idea tak mudah hilang, boleh kongsikan pada ruangan komen di bawah.

Nak Buat Duit Dengan

Share Post Yang Korang

Sedang Baca Ni?

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Cara Jual Barang Shopee Ke Overseas. Income 4-5 Angka Sebulan