Idea Terbaik – Macam Mana Nak Pilih ?

0 101

Sebagai peniaga atau usahawan, kita sudah tentu mahukan idea terbaik. Tetapi kadang kita mempunyai terlalu banyak idea. Lebih-lebih lagi jika kita mempunyai rakan kongsi atau staf yang sentiasa memberi idea.

Terlalu banyak idea juga boleh buat pening..hehe. Bukan pening sebab apa. Tapi pening tak tahu nak mulakan yang mana satu.

Jadi sebelum kita melaksanakan mana-mana idea, tips ini boleh diaplikasikan untuk menapis semua idea yang ada. Dan jalankan idea dan pandangan yang terbaik.

Fokus pada Kemahiran, Pengalaman

Sebaiknya kita mengutamakan idea yang kita mempunyai kemahiran dan pengalaman.

Dengan itu, kita mudah untuk melaksanakan idea tersebut.

Sekiranya terdapat masalah ketika kita sedang melaksankan idea tersebut, kita mudah untuk mengatasinya disebabkan kita faham dan mempunyai pengalaman.

Berbanding untuk melaksanakan sesautu yang diluar bidang yang kita kurang mahir dan kurang berpengalaman

Persaingan

Sumber : Pixabay.com

Sekiranya kita merupakan peniaga kecil dan ramai pesaing, boleh pilih untuk mulakan atau ambil idea yang kurang persaingan atau yang belum di buat oleh pesaing kita.

Ianya lebih mudah, daripada kena buat benda yang kita kena bersaing dengan ramai orang. Lebih-lebih lagi jika kita ni masih baru dalam industri tersebut

Sumber : Pixabay.com

Perkara kedua yang mungkin untuk kita menapis pendapat dan idea untuk dilaksanakan ialah bila ia melibatkan kewangan.

Kita pun belum pasti sama ada idea yang kita hendak laksanakan boleh berjaya dan menghasilkan pulangan, balik modal atau tidak.

Jadi untuk mengurangkan risiko tersebu, eloklah cuba laksanakan idea yang boleh dilaksanakan dengan modal rendah.

Buat senarai kelebihan dan kekurangan untuk pilih idea terbaik

Ya, mungkin korang boleh buat senarai seperti ini contohnya.

Jika idea A di laksanakan, apa 10 kebaikanya dan apa pula 10 kekuranganya. Dari senarai ini korang akan nampak lebih banyak perkara tentang sesuatu idea tersebut

Atau senaraikan sebanyak mungkin kebaikan atau keburukan dari hasil daripada idea tersebut.

Dengan berbuat demikian, korang sebenarnya dapat membuat penilaian atau jangkaan. Apakah idea tersebut baik atau tidak untuk di teruskan?

Masa

Sumber : Pixabay.com

Idea yang perlu di laksanakan, sekiranya ia memakan masa yang agak lama, mungkin disebabkan oleh banyak faktor. Maka kita boleh lah ketepikan.

Sebaiknya kita mencuba idea yang boleh dilaksanakan secepat mungkin. Agar kita dapat impak/kesan yang cepat.

Dalam perniagaan, masa adalah segala-galanya. Sesuatu yang memakan masa. Pastinya akan membantutkan usaha untuk kembangkan perniagaan kita.

Terutamaya jika kita merupakan peniaga atau usahawan baru dan kecil-kecilan yang baru bertapak.

Perbincangan untuk pilih idea terbaik

Sumber : Pixabay.com

Idea terbaik adalah hasil daripada pendapat ramai orang. Perkara ini korang boleh lakukan sekiranya korang mempunyai rakan kongsi. Atau mempunyai ramai kakitangan.

Cuba adakan perbincangan dengan mereka untuk dapatkan mana yang terbaik. Mungkin rakan kongsi atau kakitangan korang mempunyai pengalaman atau pandangan yang mungkin korang tak terfikir pun sebelum ini.

Jadi jangan malu untuk minta pandangan mereka untuk memutuskan pilihan yang terbaik untuk korang laksanakan.

Nasihat pakar untuk idea terbaik

Dalam sesetangah perkara, adalah lebih baik jika korang dapatkan nasihat daripada mereka yang lebih pakar dan berpengalaman terhadap apa yang korang hendak laksanakan.

Ini kerana, mereka telah melaluinya dahulu. Atau pun mereka lebih mengetahui dan faham selok belok a berkaitan idea yang korang utarakan.

Ianya dapat menjimatkan masa dan mengurangkan risiko korang daripada membuat keputsan yang salah.

Cuma kebiasanya untuk mendapat nasihat daripada pakar ni memerlukan kos atau bayaran yang mahal.

Kesimpulan

Ada banyak aspek dan faktor lagi yang boleh korang fikir dan pertimbangkan dalam memutuskan mana yang terbaik untuk korang.

Apa pun, segala keputusan adalah terletak di tanggan korang sendiri untuk menentukan manakah idea terbaik untuk di laksanakan.

Tercari-cari idea bisnes yang mudah untuk dibuat dari rumah? Refer sini ye

Sebabnya hanya korang yang lebih faham tentang keperluan dan apa yang korang hendak capai.

Nak Buat Duit Dengan

Share Post Yang Korang

Sedang Baca Ni?

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Cara Jual Barang Shopee Ke Overseas. Income 4-5 Angka Sebulan