10 Ciri Orang Berjaya Bertahan Lama Di Ebay

2 381

Ramai orang takut untuk berbisnes sebab ada banyak risiko yang terpaksa ditanggung. Tapi kalau kita berani untuk hadap semua risiko dan cabaran yang mendatang dalam bisnes, InshaAllah ia akan bawa kita ke satu tahap yang lebih tinggi.

Kalau kita tengok, ada banyak sangat persaingan dalam dunia bisnes kini. Lagi-lagi bila kita buat bisnes di online platform seperti shopee, lazada, facebook marketplace, mudah.my dan macam-macam lagi.

Tak terkecuali apabila kita buat bisnes online di platform ebay. Walaupun ia bisnes antarabangsa, masih ada cabaran dan risiko. Kita perlu sentiasa maju ke depan untuk kekal bertahan dalam bisnes di ebay.

Sis Dila nak kongsikan 10 ciri orang yang berjaya bertahan lama di ebay.

#1 – Ada mentor / guru

Mentor atau guru adalah antara insan penting dalam berbisnes. At least kita ada tempat nak dirujuk bila ada masalah dalam bisnes.

Selain itu juga, mentor atau guru lah yang akan push kita untuk buat yang lebih baik dalam bisnes.

#2 – Join majlis ilmu

Sis Dila memang suka join majlis ilmu untuk upgrade knowledge sedia ada. Bukan hanya upgrade skill buat duit di ebay, ilmu self development atau leadership pun penting juga untuk orang bisnes.

Kita hanya manusia yang mudah lupa. Jadi, bila join majlis ilmu ni, kadang kita macam disentap. Baru sedar dan back on track untuk buat lebih baik.

#3 – Pilih circle yang betul

Korang ada circle yang buat bisnes sama-sama atau jadi tempat luahan rasa?

Circle kita melambangkan siapa kita dan menentukan ke mana arah tuju kita pada masa yang akan datang.

#4 – Yakin pada diri sendiri

Kita kena yakin dengan setiap tindakan yang diambil. Contohnya, kita decide untuk serius berbisnes di ebay, jadi kita kena yakin dan komited untuk realisasikan impian kita tu.

#5 – Suka explore benda baru

Untuk kekal dalam bisnes di ebay, kita memang kena jadi outstanding. Salah satu caranya adalah dengan explore benda-benda baru yang ada potensi besar untuk dipasarkan.

Takkan nak buat listing benda yang sama sahaja kan. Jadi, nak tak nak memang kita kena juga buat research dan cari item-item best!

#6 – Jaga kesihatan diri

Orang kata, tak guna ada duit berjuta tapi kita terlantar sakit tak boleh nak buat apa-apa. Sebelum benda ni terjadi kat diri kita, beringat lah untuk jaga kesihatan diri.

Kita sihat dan boleh bekerja dengan baik, InshaAllah mudah untuk terus kembangkan bisnes yang ada.

#7 – Berfikiran positif

Hidup kita memang tak boleh lari daripada masalah. Tapi sebenarnya, setiap masalah itu ada jalan penyelesaiannya dan ia adalah proses untuk latih jati diri kita.

Nak jadi seorang yang lebih baik bukan mudah. Memang kita akan jumpa pelbagai masalah dan ujian. Dengan itu kita akan belajar untuk jadi lebih baik.

#8 – Sentiasa bersedia untuk berubah

Hidup kita ni macam roda, kadang kita diatas dan kadang kala sebalik boleh berlaku. Jadi, dalam proses untuk kita jadi seorang peniaga yang berjaya di ebay, kita perlu bersiap sedia.

Apa pun yang berlaku, kita mudah untuk berubah. Kalau kata kita rugi dan  jatuh terduduk dalam bisnes, kita cepat-cepat bertindak untuk bangkit.

#9 – Terima kritikan dengan hati yang terbuka

Kritikan akan ada dimana-mana, lagi-lagi kalau orang nampak kita semakin berjaya. Jadikan kritikan tu hanya masalah kecil sahaja dan terima dengan redha.

Mungkin ada baiknya dalam setiap kritikan yang kita terima. Mungkin juga ada buruknya. Apa yang lebih penting, dengan kritikan yang diterima inilah kita semakin maju ke depan.

#10 – Doa dan tawakal

Berserah sepenuhnya kepada Tuhan selepas kita dah berusaha yang terbaik dalam bisnes. Kita dah buat semua proses yang perlu dibuat setiap hari, selebihnya 

  • Nak tau cara dapat income macam ni??

Korang terus dapat info lepas masukkan details dan tekan button submit

Dapatkan Flexipack Dengan

Cepat & Mudah

Di Sini

2 Comments
  1. Umi Mohd says

    Asalamualaikum. Saya berminat dengan perniagaan ebay tapi saya perlu ada mentor yang boleh tunjuk kepada saya secara one to one. Ada ke khidmat seperti ini. Tkasih

  2. Sis Dila
    Sis Dila says

    Wsalam sis.

    Sis boleh refer pada panduan ini http://bit.ly/BSRPanduanBisnesEbay

    Grup support disediakan dan ada yang boleh bantu jika ada masalah.

    Sis juga boleh refer video yang Sis Dila buat untuk kelas online ebay ni.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Step by step cara buat

Selalu ada masalah

tak cukup duit

setiap bulan?

Jom belajar cara jana 4-5 angka sebulan dengan jual barang Shopee/Tiktok ke luar negara

16108

Link panduan dihantar terus ke emel korang ye...

Panduan PERCUMA

Cara Jual Barang Shopee Ke Overseas. Income 4-5 Angka Sebulan