Buat Marketing – Kenapa Perlu Buat Berterusan?

0 196

Ada buat marketing untuk bisnes hari ini? Salah satu faktor yang memberi impak dan kesan yang besar untuk sesebuah perniagaan ialah terletak pada marketing atau pemasaran yang dibuat.

Apa itu marketing?

Marketing ataupun pemasaran adalah salah satu cara yang digunakan oleh peniaga untuk memperkenalkan produk ataupun servis kepada khalayak ramai, So bila orang kenal dan tau, barulah mereka akan beli.

Proses marketing perlu dilakukan secara berterusan dan berulang-ulang atau dalam erti kata lain perlu di buat secara konsisten untuk mendapatkan hasil yang konsisten dan memuaskan.

Dalam banyak-banyak elemen yang terdapat dalam perniagaan, elemen marketing ini merupakan elemen yang sangat penting.

Aktiviti marketing bagaikan jambatan yang akan menghubungkan kita dengan pelanggan.

Tapi mengapa kita perlu menjalankan pemasaran secara konsisten? Di sini saya kongsikan, kenapa kita perlu buat marketing secara berterusan.

1. Marketing adalah nyawa perniagaan kita – kena buat marketing

Sumber : Pixabay.com

Dalam dunia perniagaan, tidak kiralah kita baru bermula ataupun sudah lama menjalankan perniagaan, kita perlu bergerak secara konsisten dalam perniagaan kita.

Para peniaga pasti tidak lari dari menghadapi pasang surutnya perniagaan. Kadang-kadang kita memperoleh keuntungan yang tinggi dan begitu juga sebaliknya.

Namun, apa yang boleh membantu perniagaan kita untuk bertahan lama? Sudah semestinya sikap konsisten kita terhadap perniagaan yang kita jalankan.

Walau apa sahaja yang kita lakukan, jangan sesekali kita cepat berputus asa. Kejayaan semestinya memerlukan pengorbanan.

Baca juga tentang cara tingkatkan sale walau hanya bisnes dari rumah di sini

Walaupun pada tahap awal mungkin perniagaan kita kurang mendapat sambutan, namun percayalah, jika kita konsisten melakukan marketing dengan kerap, orang ramai akan lebih mengetahui tentang produk atau servis yang kita jalankan.

Thomas Smith dalam sebuah panduan yang di tulisnya, “Successful Adversiting“,

Pelanggan yang melihat iklan kita sebanyak 20 kali, mereka akan membeli!

Sebagai contoh, cuba kita lihat pengusaha-pengusaha jenama yang sudah terkenal seperti KFC dan Pepsi. Mereka masih melakukan marketing walaupun jenama produk mereka sudah dikenali oleh orang ramai.

Kenapa mereka terus melakukan marketing? Sebab kita tidak boleh ramal apa yang ada dalam fikiran orang lain.

Setiap hari pasti akan ada sahaja pembaharuan yang berlaku. Tidak lupa juga, dalam dunia perniagaan kita perlu terus bersaing untuk kelangsungan hidup. Betul tak?

Bagaimana cara hendak melakukan marketing? Zaman sekarang semuanya sudah mudah. Hanya dihujung jari sahaja.

Di manakah  tumpuan orang ramai pada masa kini? Di mana lagi kalau bukan laman sosial. Jadi kita perlu bijak menggunakan platform ini. Hampir kesemua orang mempunyai akaun laman sosial seperti facebook, instagram dan telegram.

Maklumat berkaitan produk atau servis yang kita lakukan akan lebih tersebar dengan pantas sekiranya orang berminat dengan produk atau servis kita berkongsi tentangnya.

2. Manusia ada banyak pilihan

Sumber: Pixabay.com

Sifat semulajadi yang ada pada kita sebagai seorang manusia adalah suka pada sesuatu yang cantik dan indah. Begitu juga ketika kita hendak membeli sesuatu barang.

Tambahan pula, pada masa kini terlalu banyak pilihan jenama dan servis yang telah tersedia. Semua berbalik semula kepada orang ramai untuk membuat pilihan.

Jika kita sudah mengetahui risiko yang kita perlu lalui, mengapa kita memberi peluang kepada peniaga lain untuk berjaya? Tetapi tidak mengambil peluang tersebut?

Kita tidak boleh kalah terutama dari segi marketing berbanding dengan peniaga lain jika kita ingin terus berada dalam dunia perniagaan.

Usaha adalah tangga kejayaan! Oleh itu, kita perlu rajin untuk mempromosikan produk ataupun servis yang kita sediakan. Apabila orang ramai sentiasa terdedah dengan makumat produk atau servis kita, pasti mereka akan tertarik untuk membelinya.

3. Bantu kembangkan bisnes dengan pantas – buat marketing

Sumber : Pixabay.com

Percaya atau tidak, aktiviti marketing yang kita jalankan boleh membantu kita untuk mengembangkan lagi potensi bisnes kita.

Bagaimana? Jika kita sudah mempunyai ramai pembeli dan pelanggan tetap, kita boleh jana pendapatan yang lebih dengan mengupah seorang ataupun ambil lebih dropshiper untuk produk atau servis kita.

Macam mana nak dapatkan dropship? Manfaatkanlah orang-orang sekeliling kita seperti pelanggan tetap kita.

Secara langsung, pelanggan tetap kita pasti sudah mengetahui dengan lebih mendalam tentang produk ataupun servis yang kita tawarkan. Kita hanya perlu meletakkan kepercayaan kepada mereka untuk membantu mengembangkan perniagaan kita.

Lebih banyak pelaburan yang kita lakukan, lebih banyak hasil yang kita akan perolehi.

Dari dropship, kita juga boleh ambil beberapa orang agent yang berada di tempat-tempat yang berbeza bagi memudahkan pelanggan untuk mendapatkan produk ataupun servis kita.

Jika hendak berjaya dalam skala yang besar, kita perlukan pekerja ataupun bantuan orang lain untuk menjayakannya. Kerana lebih banyak pelanggan, lebih banyak tenaga juga diperlukan untuk melakukan proses jual dan beli.

Oleh itu,jangan pernah berhenti untuk buat marketing bagi perniagaan yang kita jalankan. Sebaiknya pastikan kita menjalankan pemasaran perniagaan kita secara konsisten. Dengan konsisten, boleh mendapatkan kepercayaan pembeli.

Dengan kepercayaan juga pelanggan akan membeli dan terus membeli dalam jangka masa yang panjang

  • Nak tau cara dapat income macam ni??

Korang terus dapat info lepas masukkan details dan tekan button submit

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Step by step cara buat

Selalu ada masalah

tak cukup duit

setiap bulan?

Jom belajar cara jana 4-5 angka sebulan dengan jual barang Shopee/Tiktok ke luar negara

16108

Link panduan dihantar terus ke emel korang ye...

Panduan PERCUMA

Cara Jual Barang Shopee Ke Overseas. Income 4-5 Angka Sebulan