Idea Bisnes Makanan Di Bulan Ramadan 2021

0 891

Lebih kurang 40 hari sahaja lagi kita bakal menyambut ketibaan bulan Ramadan. Kebiasaaannya, bulan mulia ini memang meriah dengan pelbagai juadah dan hidangan untuk berbuka puasa.

Tak kurang juga, persiapan untuk menyambut perayaan Aidilfitri pun dibuat seawal yang boleh. Bukan setakat beli baju raya dan hias rumah dengan perabot baru. Kuih muih pun kalau boleh penuh satu meja untuk 30 hari Syawal.

Ada peniaga, bulan Ramadan adalah bulan yang paling ditunggu-tunggu untuk berehat. Tapi sebaliknya, ada juga peniaga yang bekerja keras hanya sebulan di bulan puasa ini.

Jika anda nak jadi seperti mereka yang buat duit di bulan puasa, ini antara idea-idea bisnes makanan yang boleh melonjakkan jualan.

Idea Bisnes Makanan Di Bulan Ramadan 2021

#1 – Berniaga Air Balang Di Bazar Ramadan

Air balang menjadi tumpuan orang ramai bila ke bazar. Lagi-lagi kalau tengok deretan balang air yang berwarna warni. Memang boleh tergugat iman, nak beli semua jenis air.

Inilah minuman buka puasa yang memang jadi pilihan. Sebabnya harga yang murah dan boleh pilih variasi air.

Anda yang baru nak cuba buat bisnes minuman, ini adalah idea yang terbaik untuk dicuba.

#2 – Murtabak Raja

Menu murtabak raja antara yang terkenal pada bulan puasa. Kalau anda pandai buat murtabak dengan inti yang sedap, memang boleh jual sentiasa.

#3 – Kuih Muih Tradisional

Kuih muih biasa jadi juadah berbuka. Kadang, ada kuih yang memang hanya boleh dibeli pada bulan ramadan sahaja. Jadi, ia memang jadi buruan ramai orang lah pada bulan puasa.

Antara kuih muih yang boleh dijual ialah kuih akok, kuih bakar, tepung pelita, bubur pulut hitam dan macam-macam lagi.

#4 – Lemang, Ketupat dan Rendang

Ini menu juadah raya yang wajib ada di meja makan. Tapi, kita ni kadang tak sabar nak tunggu raya. Jadinya, menu-menu ini juga sentiasa dicari pada bulan puasa.

Teringin nak makan juadah raya kan. Jadi, anda  yang berniaga boleh rebut peluang untuk buat bisnes ni.

#5 – Kuih Raya

Walaupun raya lambat lagi, tapi kuih raya memang mula dapat perhatian seawal bermulanya ramadan. Nak buat kuih raya sendiri, memang tak sempat.

Jadi, orang sekarang memang main tunjuk-tunjuk sahaja. Baik beli secara online ataupun offline. Permintaan kuih raya memang tak putus-putus sehinggalah tiba hari raya.

#6 – Kek

Kek raya atau kek hari jadi, semua pun orang beli. Memang ada jenis-jenis orang yang sediakan kek pada hari raya.

Jadi, memang ada permintaan kek yang macam-macam jenis pada bulan ramadan dan syawal.

#7 – Makanan Frozen

Orang bekerjaya yang sibuk 24 jam memang tak sempat nak fikir untuk masak. Jadi, mereka ini adalah golongan yang akan sentiasa cari makanan-makanan frozen yang paling sedap dan mudah untuk dimasak.

Anda yang buat bisnes ini di bandar-bandar besar, pasti tinggi permintaannya. Boleh cuba test market dahulu. Kalau benar demandnya ada, bulan puasa nanti boleh terus all out untuk buat bisnes ni.

Kesimpulan

Ada pelbagai jenis makanan yang anda boleh jual pada bulan ramadan. Apa yang penting, ada kenal jenis-jenis pelanggan dan tahu permintaan pasaran di sekeliling.

Idea-idea ini mungkin dapat bantu anda untuk pilih bisnes makanan yang paling sesuai untuk dikendalikan sepanjang bulan ramadan 2021 ini.

Semoga ia membuahkan hasil.

Nak Buat Duit Dengan

Share Post Yang Korang

Sedang Baca Ni?

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Cara Jual Barang Shopee Ke Overseas. Income 4-5 Angka Sebulan